AI: Saudijska Arabija koristi antiteroristički sud protiv aktivista

Izvještaj je dokumentirao 95 slučajeva, uglavnom muškaraca, kojima je suđeno ili se još sudi pred tim sudom (Al Jazeera)

Amnesty International navodi da Saudijska Arabija koristi specijalni sud koji se bavi slučajevima terorizma kao politički alat za ušutkivanje kritičara i branitelja ljudskih prava.

Organizacija je pozvala Rijad da oslobodi sve zatvorenike savjesti i osigura da im se ponište kazne te uvede formalni moratorij na sva pogubljenja.

Amnesty je u izvještaju dokumentirao, kako je to nazvao, zastrašujući efekt suđenja pred specijaliziranim krivičnim sudom protiv branitelja ljudskih prava, pisaca, ekonomskih stručnjaka, novinara, vjerskih autoriteta, zagovornika reformi i političkih aktivista, među kojima su i pripadnici šiitske manjine u Saudijskoj Arabiji, koji su se, prema izvještaju, suočili s “nepoštenim” suđenjima.

Heba Morayef, direktorica regionalnog ureda za Bliski istok i Sjevernu Afriku ove organizacije, rekla je da saudijska vlada koristi specijalizirani krivičeni sud kako bi “dala lažnu auru legitimnosti svojoj zloupotrebi antiterorističkog zakona, s ciljem da ušutka glas svojih protivnika”.

‘Smrt po nejasnim optužbama’

Organizacija ističe da svaka faza sudskog postupka na ovom sudu sadrži kršenja ljudskih prava, počevši od uskraćivanja prava na advokata, pritvora u izolaciji od vanjskog svijeta, pa sve do osuda utemeljenih isključivo na takozvanim priznanjima izvučenim pod mučenjem.

U svim slučajevima Amnesty je došao do zaključka da su suđenja bila krajnje nepoštena, a da su u mnogim od njih osobe osuđene na smrt po nejasnim optužbama, koje kriminaliziraju slobodu govora i mirne političke aktivnosti.

Amnesty International navodi da je ovaj sud osnovan u oktobru 2008. godine, kako bi se sudilo osobama optuženim za zločine povezane s terorizmom, a da se od 2011. godine na sistematičan način koristi za suđenje pojedincima pod nejasnim optužbama, koje često izjednačavaju mirnu političku aktivnost sa zločinima povezanim s terorizmom.

Amnesty International je pisao saudijskim vlastima 12. decembra, nakon čega je uslijedio jedan odgovor od službenog Odbora za ljudska prava, koji se nije direktno bavio pitanjima postavljenim u izvještaju.

Izvještaj je dokumentirao 95 slučajeva, uglavnom muškaraca, kojima je suđeno ili se još sudi pred ovim sudom u periodu od 2011. do 2019. godine.

Trenutno traje suđenje protiv 11 osoba, dok su 52 osobe osuđene na zatvorsku kaznu između pet i 30 godina.

Saudijski imam Salman al-Awdah, koji je u pritvoru od septembra 2017. godine, suočava se sa smrtnom kaznom zbog provođenja svojih prava na slobodu izražavanja mirnim putem, navodi organizacija.

Prema izvještaju, saudijske vlasti pokrenule su žestoku kampanju protiv nekih od najistaknutijih braniteljki ljudskih prava, i to u vrijeme kada se u kraljevini govorilo o reformama vezanim za prava žena.

Prozvani kralj i prijestolonasljednik

Najčešće optužbe korištene u postupcima su “nepoštivanje vladara”, “dovođenje u pitanje integriteta pravosudnog sistema”, “poticanje na nemire” i “formiranje nelicencirane organizacije”.

Amnesty se osvrnuo na ono što je nazvao “priznanja uprljana mučenjem” i saopćio da je 37 muškaraca – od kojih su većina bili šiiti – pogubljeno u aprilu prošle godine.

“Ako kralj [Salman bin Abdulaziz] i [princ] prijestolonasljednik [Mohammad bin Salman] žele dokazati svoju ozbiljnost Saudijcima u reformama, tada moraju bezuvjetno pustiti na slobodu sve zatvorenike savjesti i osigurati da im se ukinu kazne, kao i najaviti službeno obustavljanje svih pogubljenja”, piše u zaključku izvještaja ove organizacije.

Pored izvještaja, Amnesty International najavio je pokretanje kampanje koja poziva na trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu svih branitelja ljudskih prava pritvorenih radi izražavanja stavova mirnim putem.

Izvor: Al Jazeera