Vlada Španije počinje razgovore s Katalonijom

'Vlada Španije još se nije pomirila sa stavom u vezi sa samoopredjeljenjem Katalonije', kaže Torra (EPA)

Vlada Španije i regionalni čelnici Katalonije ovog mjeseca zvanično će početi razgovore u nastojanju da okončaju jednu od najvećih kriza u zemlji od povratka demokratije krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, javlja Anadolija.

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je početak razgovora nedugo nakon susreta sa čelnikom sjeveroistočne autonomne zajednice Quimom Torrom u sjedištu Vlade Katalonije u Barceloni.

Kao što se i očekivalo, na sastanku o spornom pitanju nezavisnosti Katalonije od ostatka Španije nije se dogodio velik pomak.

“Predlažem da moramo krenuti ispočetka i obnoviti dijalog na mjestu gdje su se naši putevi razišli. Došao sam ovdje razgovarati. Cijenim ton i spremnost predsjednika Torre. Bio je to razgovor pun poštovanja između dva predsjednika vlada”, rekao je Sanchez.

Torra je kasnije rekao da je insistirao na tome da Sanchez dozvoli legalno održavanje referenduma o otcjepljenju bogate španske autonomne zajednice.

Katalonci podijeljeni u vezi s otcjepljenjem

Sanchezova vlada više je puta istakla da referendum ne dolazi u obzir jer bi time bio prekršen španski Ustav. Sanchez je pokušao voditi razgovore o socijalnim pitanjima, finansiranju španskih autonomnih zajednica i posljedicama nedavnih vremenskih nepogoda na istoku zemlje.

“Vlada Španije još se nije pomirila sa stavom u vezi sa samoopredjeljenjem Katalonije. Ako ovo označava početak nove ere, vidjet ćemo šta će se dogoditi. Još ne znamo šta će nam Vlada Španije predložiti”, rekao je Torra.

Prošlog mjeseca Sanchez je pristao na početak razgovora između njegove i Vlade Katalonije u okviru dogovora za dobijanje podrške nekih separatističkih zastupnika u Parlamentu Španije, što mu je bilo neophodno za formiranje Vlade.

Sastanak u četvrtak s Torrom ne smatra se dijelom tih razgovora.

Ankete i rezultati regionalnih izbora pokazuju da je 7,5 miliona stanovnika Katalonije podijeljeno u vezi s otcjepljenjem.

Izvor: Agencije