Sukob kineskih gradova zbog pošiljke zaštitnih maski

Bolnice u Wuhanu odaslale su poziv za pomoć i traže dodatne količine zaštitnih sredstava, uključujući maske, rukavice i odijela (EPA)

Jedan kineski grad, u kojem je samo osam potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, optužen je da je presreo pošiljku hirurških maski koje su bile namijenjene susjednoj općini sa 400 potvrđenih slučajeva zaraze, izazvavši zgražanje na društvenim mrežama, javio je Reuters, pozivajući se na državne medije.

Vlasti grada Dalija u jugozapadnoj pokrajini Yunnan optužene su za “oduzimanje” pošiljke maski koje su bile namijenjene općini Chongqing, prenijela je Hina.

Gradske vlasti Dalija prebacile su krivicu na dvoje zvaničnika, a jedan od njih, direktor gradskog ureda za zdravstvo, smijenjen je s položaja.

Nedostatak bolničkog pribora i opreme

Chongqing je zatražio da mu Dali vrati hirurške maske, ali su gradske vlasti saopćile da su već razdijelile 598 kutija s maskama.

Kineske bolnice suočavaju se s nedostatkom bolničkog pribora i opreme.

Čak su i bolnice u Wuhanu, epicentru s približno 10.000 potvrđenih slučajeva zaraze opasnim virusom, odaslale poziv za pomoć i traže dodatne količine zaštitnih sredstava, uključujući maske, rukavice i odijela.

Izvor. Agencije