Pod policijskom zaštitom 36 njemačkih političara

Prošle godine je ubijen demokršćanski političar Walter Luebke zbog podrške izbjeglicama (EPA)
Prošle godine je ubijen demokršćanski političar Walter Luebke zbog podrške izbjeglicama (EPA)

U Njemačkoj se trenutno 36 političara nalazi pod zaštitom pripadnika Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA), rečeno je u Bundestagu.

“Od 36 političara koji se nalaze pod zaštitom, njih deset ima stalnu pratnju. Kod ostalih se zaštita pojačava zavisno o situaciji”, navodi se u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova na pitanje zastupničkog kluba Liberalno-demokratske stranke Njemačke (FDP), prrenosi Hina.

“Iako je, kako proizlazi iz odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova, broj političara kojima je potrebna zaštita u padu, učestali napadi na političare u posljednje vrijeme ne daju razloga za opuštanje”, rekao je Benjamin Strasser, unutrašnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba FDP-a.

Učestale prijetnje političarima

Među političarima koji se nalaze na meti napada radikalno desnih počinitelja je i socijaldemokratski zastupnik Karamba Diaby.

Ured tog političara afričkog porijekla u Halleu je samo ove godine već nekoliko puta napadnut vatrenim oružjem.

Prošle godine u junu, nedaleko od Kassela, ubijen je demokršćanski političar Walter Luebke, zbog podrške izbjeglicama, a osumnjičeni za ubistvo je poznati pripadnik ekstremno desne političke scene.

Prije nekoliko mjeseci gradonačelnik zapadnonjemačkog gradića Kamp-Lintforta zatražio je dozvolu za nošenje vatrenog oružja zbog učestalih prijetnji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO