Ambasador: Trumpov plan nepravedan i osuđen na neuspjeh

Položaj palestinske države koja je predložena u planu Indyk je uporedio s bantustanima (EPA)

Martin Indyk, bivši američki ambasador u Izraelu, za mirovni plan koji je prošle sedmice objavio američki predsjednik Donald Trump kaže da je nepošten i da ne ostavlja prostora za buduće pregovore između dvije strane u sukobu.

U članku objavljenom u američkom časopisu Foreign Affairs dodao je da su prethodne američke administracije uvijek težile tome da pronađu osnovu za dogovor između strana u sukobu približavajući stavove i premošćujući jaz između njihovih različitih stavova.

Međutim, Trumpova administracija nije se držala toga u mirovnom planu objavljenom u Washingtonu prošle sedmice te donosi odluku da riješi sve tačke neslaganja u korist Izraela, uključujući i pitanje granica, sigurnosti, Jerusalema, izbjeglica i međusobnog priznavanja prije nego što pregovori uopće počnu.

Iako je Trump uvijek kritizirao neuspjeh ranijih administracija da pronađu rješenje za sukob na Bliskom istoku, kaže Indyk, tim koji je pripremao Trumpov mirovni plan posudio je koncept, načela, pa čak i formulacije iz prethodnih planova.

Položaj palestinske države koja je predložena u Trumpovom planu Indyk je uporedio s bantustanima, izoliranim područjima u današnjoj Južnoafričkoj Republici i Namibiji u kojima su crnci većina i koja su pretrpjela rasnu diskriminaciju.

Cijelu dolinu Jordana daje Izraelu

Prema Indykovim riječima, tim koji je radio na Trumpovom mirovnom planu posudio je koncept uspostavljanja sigurnosnih kriterija i standarda za osiguranje granica s palestinskim teritorijama te mjerenje palestinskog učinka iz prethodnog plana koji je razvijen u doba bivšeg predsjednika Baracka Obame, u saradnji s palestinskim i izraelskim stručnjacima, u nastojanju da se osiguraju granice između Jordana i predviđene palestinske države.

To bi palestinskim sigurnosnim snagama omogućilo da postepeno preuzmu kontrolu nad granicom kako se to područje ne bi pretvorilo u žarište terorizma.

Umjesto toga Trumpov plan primijenio je navedeno na unutrašnju sigurnost u toj palestinskoj državi, a Izrael učinio jedinom stranom odgovornom za ocjenu efikasnosti Palestinaca.

Trumpovim planom pitanje granične sigurnosti rješava se tako što se cijela dolina Jordana daje Izraelu.

To znači da će predložena palestinska država biti opkoljena izraelskom teritorijom, a njena veza sa susjednim Jordanom bit će prekinuta, čime bi se Jerihon pretvorio u palestinsku enklavu, a palestinska država u novu izoliranu regiju, kazao je.

Indyk navodi da je Trumpov plan dao Izraelu suverenitet nad Jerusalemom, uključujući islamska i kršćanska svetišta i džamiju Al-Aqsa.

U prošlosti su pregovarači nastojali riješiti pitanje suverenosti u korist zajedničke uprave nad Starim gradom.

Čiji je suverenitet nad Jerusalemom?

Zbog vjerske osjetljivosti, izraelske vlade koje su se smjenjivale nisu dopuštale Jevrejima da se mole u džamiji Al-Aqsa, ali Trumpov plan predviđa jevrejsku molitvu na Hramskoj gori, što bi moglo zapaliti situaciju.

Dodao je da je bivši palestinski predsjednik Yasser Arafat ranije odbio ponudu koja se odnosi na Jerusalem, sličnu onoj koja je navedena u Trumpovom planu, tokom pregovora u Camp Davidu 2000.

Palestinska samouprava trebala bi zaobići Trumpov mirovni plan i izraziti spremnost za direktne pregovore s novom izraelskom vladom nakon izbora 2. marta, rekao je Indyk.

Predložio je palestinskom vodstvu da se u tim pregovorima pozove na prethodno dogovorene rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih narioda, koje predviđaju dvodržavno rješenje i razmjenu teritorija u cilju postizanja mira.

Zaključio je da bi palestinska inicijativa za direktne pregovore s Izraelom mogla natjerati Trumpa da odustane od svog mirovnog plana i podrži uravnoteženiji i realniji pristup rješavanju “sukoba stoljeća”.

Izvor: Agencije