Trump : Amerika snažnija nego ikada

Kraj Trumpovog govora: Iza njega je Pelosi, u znak neslaganja sa sadržajem govora, poderala njegovu kopiju (EPA)
Kraj Trumpovog govora: Iza njega je Pelosi, u znak neslaganja sa sadržajem govora, poderala njegovu kopiju (EPA)

Naša je nacija snažnija nego ikada prije, rekao je u utorak američki predsjednik Donald Trump, hvaleći u govoru o stanju nacije ekonomsko stanje u državi i svoje rezultate, prenosi agencija Hina.

Trump je započeo govor o stanju nacije pred oba doma Kongresa rekavši kako je prije tri godine pokrenut „veliki američki povratak“, naznačivši kako će ‘State of the Union’ posvetiti ekonomskim pitanjima.

„Godine ekonomskog nazadovanja su prošle. Idemo prema naprijed brzinom koja je prije kratkog vremena bila nezamisliva i nikad nećemo ići natrag“, kazao je on.

Susret sa Pelosi

On je na kongresni podij izašao u 3:00 sata po srednjoevropskom vremenu i govorio nešto manje od sat i pol, dan prije nego što će Senat dati konačnu presudu o njegovu mogućem opozivu.

Bilo je to i prvi put da se predsjednik našao licem u lice s predsjednicom Parlamenta Nancy Pelosi, najviše rangiranom političarkom iz redova demokrata, otkako je najavila kako će se protiv njega pokrenuti proces opoziva. 

Predao joj je kopiju govora, ali nije se s njom rukovao iako je ona pružila ruku.

U trećem a možda i posljednjem godišnjem obraćanju naciji – ako u novembru ove godine ne uspije dobiti drugi mandat, Trumpu je govor bio prilika i da pošalje poruke važne za mogući ponovni izbor.

„Jedine pobjede koje su važne ovdje u Washingtonu su pobjede za Amerikance“, kazao je, nabrajajući pozitivne ekonomske rezultate.

Među njima je naglasio kako rekordni broj mladih ima posao, a da je nezaposlenost veterana pala na rekordno nisku cifru.

Prvi na Marsu

Hvalio je uspjehe nedavno sklopljenih trgovinskih ugovora, naglasio kako je SAD postao prvi u proizvodnji plina i nafte, kako su granice sigurne, vrijednosti i nacionalni ponos obnovljeni, istakao je velika ulaganja u vojsku.

„Konačno smo uspjeli uvjeriti naše saveznike da plaćaju pošteni udio u NATO-u“, istakao je.

„Suprotno od toliko drugih prije mene, ja držim obećanja“, pohvalio se Trump, neprestano bivajući prekidan pljeskom i klicanjem republikanaca, dok je demokratska opozicija uglavnom nepomično sjedila.

Neki od demokratskih zastupnika odbili su prisustvovati godišnjem obraćanju predsjednika, među njima i Alexandria Ocasio-Cortes.

Trump je pozvao na finansiranje kako bi Sjedinjene Američke Države bile prve na Marsu.

„Amerika će biti prva nacija koja će staviti svoju zastavu na Mars.“

Socijalizam i zdravstvo

Obećao je zaštititi pravo građana na nošenje oružja, a ‘teroristima’ je poručio: „Nikada nećete izbjeći pravdu ako krenete na američke živote“.

Napao je neke od prijedloga zdravstvene reforme o kojima raspravljaju demokrati. „Nikad nećemo dopustiti da socijalizam uništi američkog zdravstvo“, kazao je.

Pohvalio se i nedavno objavljenim bliskoistočnim mirovnim planom, nestankom „halifata“ oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i ubistvom njenog vođe Abu Bakr al Bagdadija, kao i izgradnjom zida koji bi treba spriječiti ulazak ilegalnih migranata. 

Napao je migrante bez dokumenata i rekao da će takvi „brzo biti izbačeni iz države“.

Među gostima na govoru o stanju nacije bio je i venezuelski opozicioni lider Juan Guaido.

Trump trenutno uživa pozitivan trend: postupak opoziva završit će u srijedu u Senatu njegovim gotovo sigurnim oslobađanjem, a u istraživanju javnog mnijenja Instituta Gallup dobio je 49 posto pozivitnog mišljenja, što je najviši postotak otkad je ušao u Ovalni ured u januaru 2017. godine. 

I šlag na kraju: demokratski predizbori počeli su za njega najboljim mogućim ishodom, kaosom s prebrojavanjem glasova u Iowi zbog čega demokrati nisu mogli objaviti rezultate izbora na vrijeme.

Poderani govor

Američki je predsjednik ponudio sliku svojeg predsjedništva u nadi da će nagovoriti Amerikance da mu daju povjerenje za još jedan mandat na izborima 3. novembra.

Nijednom riječju nije spomenuo proces opoziva.

„Najbolje tek dolazi“, rečenica je kojom je Trump završio svoj govor.

Iza njega je Pelosi, u znak neslaganja sa sadržajem govora, poderala njegovu kopiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Trump večeras će održati posljednji govor o stanju nacije u svom mandatu. Govor će sigurno biti obilježen činjenicom da je za sutra u Senatu zakazano glasanje, na kojem će biti odbačene optužbe na osnovu kojih je pokrenuta procedura za njegovu smjenu.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO