Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji potrošila 1,28 miliona eura

Kolinda Grabar-Kitarović
Najveći dio novca za kampanju Grabar-Kitarović dao je HDZ, približno 940.000 eura (EPA)

Kolinda Grabar-Kitarović potrošila je na promociju tokom predizborne kampanje za predsjedničke izbore 9,57 miliona kuna (1,28 miliona eura), dok je izabrani predsjednik Zoran Milanović potrošio 3,75 miliona kuna (pola miliona eura), čime je nakon izbora privremeno ostao 130.000 eura “u minusu”.

Pokazuju to izvještaji o finansiranju izborne promocije, koje su predsjednički kandidati nakon drugog kruga izbora predali Državnom izbornom povjerenstvu.

Prema završnom izvještaju, Milanović je za izbornu kampanju potrošio manje od Grabar-Kitarović.

SDP mu je, kao svom kandidatu na predsjedničkim izborima, dao 1,28 miliona kuna (170.000 eura), dok je 1,44 miliona (190.000 eura) dobio od donacija. U završnoj računici izvještaja navodi se da je Milanović u manjku prihoda za milion kuna.

Grabar-Kitarović gotovo dostigla limit

Međutim, on, prema odluci Vlade, ima pravo primiti 1,2 miliona kuna (160.000 eura) za naknadu za troškove izborne kampanje.

Kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović u kampanji je gotov dosegla maksimalni iznos koji se može potrošiti na izbornu promociju.

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, izborne promocije i referenduma, ukupan iznos koji kandidat na predsjedničkim izborima može potrošiti jest osam miliona kuna (1,07 miliona eura), odnosno 9,6 miliona (1,29 miliona eura) ako prođe u drugi krug.

Najveći dio novca za kampanju Grabar-Kitarović dao je HDZ, gotovo sedam miliona kuna (940.000 eura).

Izvor: Agencije