Anketa: Sinn Fein najpopularnija stranka uoči izbora u Irskoj

Čelnica Sinn Feina Mary Lou McDonald trenutno je najpopularnija političarka, sa 41 posto podrške (EPA)
Čelnica Sinn Feina Mary Lou McDonald trenutno je najpopularnija političarka, sa 41 posto podrške (EPA)

Nova anketa pokazala je kako je Sinn Fein postao najpopularnija stranka u Irskoj, pet dana prije izbora, za koje se čini da će predstavljati veliki korak naprijed za to bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA).

Anketa novina Irish Times i agencije Ipsos MRBI, objavljena u ponedjeljak, pokazuje da Sinn Fein, politička grupacija sklona ljevici, ima podršku 25 posto birača, ispred centrističkog Fianna Faila, koji ima 23 posto, i vladajućeg Fine Gaela, koji je na 20 posto podrške, prenosi Hina.

Fine Gael i Fianna Fail odbijaju vladati u koaliciji sa Sinn Feinom, zbog povezanosti s IRA-om i suprotstavljenih ekonomskih politika.

McDonald ispred ostalih

Članovima Sinn Feina bilo je zabranjeno govoriti u irskim medijima do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno do dovršetka tri desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Stranka u toj britanskoj provinciji dijeli vlast s unionističkim strankama te zagovara ujedinjenje s Republikom Irskom.

Sinn Fein je najavio da neće ulaziti u koalicije bez pristanka drugih stranaka na organizaciju referenduma o ujedinjenju dviju Irski, za koji želi da se održi unutar razdoblja od pet godina.

Čelnica stranke Mary Lou McDonald trenutno je najpopularnija političarka, sa 41 posto podrške, ispred premijera Lea Varadkara i čelnika Fianne Fail Micheala Martina.

Usprkos anketi, nije izgledno da će Sinn Fein postati najveća stranka, jer na izbore izlazi sa samo 42 kandidata, gotovo dvostruko manje od Fine Gaela i Fianne Fail.

Sinn Feinu je za to potrebno da svih 42 kandidata bude izabrano u dom u kojem sjedi 160 zastupnika.

Favoriti Vardakar i Martin

Analitičari smatraju kako je to teško izvedivo bilo kojoj stranci.

Irski proporcionalni izborni sistem daje prednost strankama koje prijave više od jednog kandidata u većim izbornim jedinicama.

Irska javna televizija RTE ranije je povukla svoju odluku da iz predizborne debate koja će biti održana u utorak navečer ne pozove McDonald.

RTE je ranije planirao pozvati samo Varadkara i Martina, čelnike stranaka za koje se, prema dostupnim podacima, najviše činilo da će formirati iduću irsku vladu.

Izvor: Agencije


Povezane

Na današnji dan, 30. januara 1972. u Derryju u Sjevernoj Irskoj dogodio se jedan od najvećih sukoba republikanaca s britanskom vojskom. Događaj poznat kao “Krvava nedjelja” trajno je obilježio irsku oružanu borbu za samostalnost od britanske krune, koja je trajala sve do mirovnog sporazuma 1998. godine. Od tada je uglavnom mirno, ali bivši borci IRA-e, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO