Jared Kushner: Izrael ne može bezuvjetno priznati palestinsku državu

Jared Kushner je bio na meti kritika zbog oštrih izjava o Palestincima nakon objave plana Donalda Trumpa (EPA)
Jared Kushner je bio na meti kritika zbog oštrih izjava o Palestincima nakon objave plana Donalda Trumpa (EPA)

Jared Kushner, zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da Izrael ne treba preuzeti “rizik priznavanja palestinske države” ako Palestinci ne ispune određene uvjete iz mirovnog plana predsjednika SAD-a.

Taj mirovni plan za Bliski istok, koji je izradio Kushner, američki predsjednik predstavio je javnosti u utorak u Washingtonu, tokom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Po tom planu, Izrael dobiva mnoge ustupke, pa su ga palestinske vlasti odbile s negodovanjem.

Teritorija ‘policijska država’

U intervjuu za CNN, voditelj je upitao Kushnera zašto traži od Palestinaca da prije uspostave države imaju slobodne medije, slobodne izbore, vjersku slobodu, nezavisno sudstvo i stabilan finansijski sistem, prenosi Hina.

“Nijedna arapska zemlja ne ispunjava te uvjete, pa tako ni Saudijska Arabija i Egipat”, s kojima je Kushner blisko surađivao, rekao je voditelj emisije svom gostu.

Suprug Ivanke Trump odgovorio je da se palestinska teritorija može usporediti s “policijskom državom (…) a ne s naprednom demokratijom”.

“Ako Palestinci žele da njihov narod bolje živi, sada imamo temelj da to učinimo”, dodao je.

“Ako misle da ne mogu ispuniti te uvjete, mislim da ne možemo dovesti Izrael u situaciju da preuzme rizik i prizna ih kao državu.”

Kushner je bio na meti kritika zbog oštrih izjava o Palestincima nakon objave plana.

Palestinci žele Istočni Jerusalem

“Sve do sada su se pokazali kao pravi majstori u tome da propuste sve prilike koje su im se nudile”, rekao je Kushner u utorak.

“Propuste li i ovu (…) mislim da će teško moći pogledati međunarodnu zajednicu u oči i reći da su žrtve.”

Po američkom planu, glavni grad eventualne palestinske države bi bio Abu Dis, jerusalemsko predgrađe, a Palestinci za svoju prijestolnicu žele čitav Istočni Jerusalem.

Trump u svom projektu predviđa i aneksiju svih nelegalnih jeverejskih naselja i Jordanske doline na Zapadnoj obali, a riječ je o palestinskoj teritoriji koju je Izrael okupirao 1967. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO