Žalbeni sud blokirao Trumpov program ‘Čekajte u Meksiku’

Gotovo 59.000 migranata vraćeno je u Meksiko u okviru programa (EPA)

Američki žalbeni sud u San Franciscu blokirao je politiku administracije Donalda Trumpa zbog koje deseci hiljada migranata moraju mjesecima u Meksiku čekati datum ročišta na američkim imigracijskim sudovima.

Trojica sudija na žalbenom sudu rekli su da je politika Trumpove administracije u sukobu s tekstom i svrhom američkih imigracijskih zakona, prenosi Hina.

Program, koji je na snazi godinu dana i naziva se Protokol o zaštiti migranata (MPP), jedna je od najdramatičnijih promjena imigracijske politike koju je donijela Trumpova administracija.

I djeca suočena s nasiljem

Gotovo 59.000 migranata vraćeno je u Meksiko u okviru programa.

Program se prvo počeo provoditi u San Diegu, a onda se proširio na druge prelaze duž američko-meksičke granice.

Migranti, među njima brojna djeca, suočeni su s nasiljem dok u opasnim pograničnim gradovima čekaju sudski postupak za dobivanje azila.

Najmanje 343 ljudi je napadnuto ili im se prijetilo u Meksiku, pokazuje izvještaj organizacije Human Right Watch (HRW) od 1. oktobra, u kojemu su dokumentirane otmice, silovanja i napadi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od hiljadu migranata iz Hondurasa ušlo je u Meksiko. Dio su novog karavana koji se kreće ka SAD-u. Iako svjesni da bi mogli da budu deportovani, što se prošle godine desilo sa više od 82.000 njihovih zemljaka, svi su spremni da rizikuju kako bi pobjegli od nasilja i siromaštva.

Published On 18 Jan 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO