SAD i talibani potpisali mirovni sporazum

Sporazum su potpisali specijalni predstavnik SAD-a Zalmay Khalilzad i politički šef talibana Mullah Abdul Ghani Baradar (Al Jazeera)

Sjedinjene Američke Države i predstavnici afganistanskih talibana potpisali su mirovni ugovor u katarskoj prijestolnici Dohi kojim bi se trebao okončati najduži američki rat nakon skoro dvije godine pregovora.

Sporazum su potpisali specijalni predstavnik SAD-a Zalmay Khalilzad i politički šef talibana Mullah Abdul Ghani Baradar.

Prije potpisivanja ugovora, objavljeno je zajedničko saopćenje američke i Vlade Afganistana u kojem se navodi kako će, ukoliko talibani ispune svoje obaveze, SAD i Sjevernoatlantska alijansa (NATO) povući sve svoje trupe iz Afganistana u narednih 14 mjeseci.

Također je saopćeno kako će u narednih 135 dana Washington smanjiti broj američkih trupa u Afganistanu na 8.600. Iz SAD-a su se obavezali kako će finansirati obuku, savjetovanje i opremanje afganistanskih snaga sigurnosti, te kako se neće koristiti silom protiv teritorijalnog integriteta Afganistana niti će se miješati u domaće poslove ove države.

Afganistanska Vlada se posvetila da će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti da se do 29. maja sa liste osoba pod sankcijama uklone svi pripadnici talibanskog pokreta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao kako Alijansa podržava ovaj mirovni dogovor SAD-a i Talibana, te kako „smo spremni na prilagodbu i umanjenje prisustva NATO-a po potpisivanju dogovora“.

„Put do mira je dug i težak i moramo biti spremni za probleme“, istakao je on i dodao kako će NATO povećati svoje prisustvo u Afganistanu ako se pogorša stanje na terenu.

‘Monumentalan dan’

Subota je “monumentalan dan za Afganistan“, objavila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Kabulu na društvenoj mreži Twitter, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanima, prenose agencije Hina i Tanjug pozivajući se na Reuters.

U jeku priprema za potpisivanje sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, službenici ambasade su istakli kako se “radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti. Uz Afganistan smo”.

Jednom kad se potpiše sporazum, u Afganistanu, državi koja je u ratnom stanju otkad su ga Amerikanci počeli bombardirati kao reakciju na napade 11. septembra 2001. godine, trebalo bi prestati nasilje koje je odnijelo desetke hiljada života.

Naređeno suzdržavanje od napada

Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se “suzdrže od bilo kakvih napada”.

“Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada… za sreću nacije”, rekao je Reutersu Zabiullah Mujahid, glasnogovornik talibana.

“Nadamo se da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma”, rekao je.

Delegacija talibana, u kojoj je 31 delegat, već je stigla u Katar, a sporazum bi trebao potpisati politički lider Abdul Ghani Baradar.

Ceremonija potpisivanja sporazuma održat će se u hotelu Sheraton, a svjedok potpisivanja sporazuma bit će američki državni sekretar Mike Pompeo.

Izvor: Agencije