Erdogan: Migrantima smo otvorili granice prema Evropi

Nemamo namjeru povlačiti se sve dok sirijski narod ne kaže da je posao završen, poručuje Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je kako je iz njegove države u Evropu prešlo 18.000 izbjeglica i migranata otkako je Turska otvorila granice prema evropskim državama, prenose agencije.

„Šta smo uradili jučer? Otvorili smo vrata. Ta vrata nećemo zatvoriti… Zašto? Zato jer Evropska unija treba ispuniti svoja obećanja“, poručio je on.

Erdogan je, tokom obraćanja zastupnicima iz njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu, naveo kako je od ruskog kolege Vladimira Putina zatražio da se Rusija povuče i pusti Tursku da se sama nosi sa sirijskom Vladom, prenosi Reuters.

Kako navodi Anadolija, turski lider je naveo da je 36 vojnika Turske poginulo od početka operacije u sjeverozapadnoj provinciji Sirije Idlibu, te obećao da “njihova krv neće ostati neosvećena”.

“Do sada je ubijeno više od 2.100 pripadnika režima i uništeno je gotovo 300 vozila”, kazao je Erdogan.

Poziv sirijskog naroda

Istakao je kako Turska u Siriji ne djeluje na poziv predsjednika Bashara al-Assada, već na poziv sirijskog naroda.

“Nemamo namjeru povlačiti se sve dok sirijski narod ne kaže da je posao završen”, poručio je Erdogan i kazao kako “Turska nema pretenzije na naftu, niti teritoriju Sirije već želi sigurnom zonom zaštititi svoje granice”.

“Sirija nikada za Tursku nije bila avantura niti pohod za teritorijalno širenje. Žalimo što postoje mnogi koji ne shvataju borbu naše države u Siriji, bilo da je riječ o političarima, medijima ili raznim drugim platformama”.

Erdogan je ukazao kako je “u posljednjem periodu posvećena posebna pažnja dijalogu sa svim snagama aktivnim u regiji”.

“Pitanje Idliba je pred nama i ono je pitanje koje je posebno… Četiri miliona ljudi živi u toj regiji ili je pobjeglo tu, a sada se kreću ka našoj granici zbog krvavih napoda režima. Na granici ih je sada 1,5 miliona. Radimo na stvaranju sigurne zone za sve njih”.

Izvor: Agencije