EU širi listu sankcioniranih zbog turskih bušotina u Mediteranu

Turska je za dijalog na svakoj platformi u vezi s pravednom raspodjelom prirodnih resursa u regiji (EPA)
Turska je za dijalog na svakoj platformi u vezi s pravednom raspodjelom prirodnih resursa u regiji (EPA)

Europska unija je dodala još dvije osobe na listu sankcioniranih zbog aktivnosti bušenja koje Turska provodi u istočnom Sredozemlju.

U Vijeću EU-a naglašavaju da su u pitanju osobe odgovorne ili uključene u planiranje i provođenje aktivnosti za istraživanje nalazišta plina i nafte u istočnom Sredozemlju, koje Cipar nije odobrio, prenosi Tanjug.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine, dok se osobama i subjektima iz EU-a zabranjuje davanje sredstava osobama sa liste.

Unija je okvir za sankcije zbog aktivnosti bušenja koje poduzima Turska kod obala Cipra usvojila u studenome 2019. godine.

Pravni okvir usvojen u novembru

Zbog aktivnosti Turske u potrazi za plinom i naftom u istočnom Mediteranu, EU je ranije suspendirala pregovore s Ankarom o Sporazumu o zračnom prometu, do daljnjeg je odgodila sastanke na visokoj razini i smanjila financijsku pomoć Turskoj.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a su u studenom prošle godine usvojili pravni okvir za sankcije protiv pojedinaca i poduzeća u Turskoj koji su odgovorni za istraživanje nafte i plina u ciparskim vodama, koji omogućuje kažnjavanje fizičkih osoba zamrzavanjem njihove imovine i zabranom putovanja u Uniju te kažnjavanje pravnih osoba zamrzavanjem imovine.

Osim toga, zabranjuje pravnim i fizičkim osobama u EU financiranje kažnjenih osoba i poduzeća.

Unija može kazniti pravne i fizičke osobe koje su odgovorne za aktivnosti istraživanja ugljikovodika koje Cipar ne dopušta u svojim teritorijalnim vodama, isključivom gospodarskom pojasu i epikontinentalnom pojasu.

Napetosti između Turske i Kipra

Kazne se mogu odnositi i na one koje pružaju financijsku, tehničku ili materijalnu potporu za te aktivnosti.

To je bio drugi niz mjera protiv Turske, koja ne priznaje ciparski isključivi gospodarski pojas, tvrdeći da ne uzima u obzir interese sjevernog dijela Cipra, gdje su ciparski Turci proglasili neovisnost, koju priznaje samo Turska.

U istočnom Sredozemlju otkrivene su velike zalihe nafte i plina, što je pokrenulo natjecanje za njihovo iskorištavanje, ali i povećalo napetosti između Turske i Cipra.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO