Sirija: Pobunjenici tvrde da su preuzeli Saraqib, Rusi demantiraju

Prije tri sedmice sirijska opozicija izgubila je strateški sjeverozapadni grad, u kojem se spajaju dva glavna autoputa (Anadolija)

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska u četvrtak su objavili da su ponovo osvojili strateški grad Saraqib u prvom većem obratu u ofanzivi sirijske vojske koju podržava Rusija, prenosi Hina.

Prije tri sedmice sirijska opozicija izgubila je strateški sjeverozapadni grad, u kojem se spajaju dva glavna autoputa, u napredovanju sirijske vojske i njenoj namjeri osvajanja posljednje velike regije pod kontrolom pobunjenika nakon devet godina rata.

Turska je poslala hiljade vojnika u sirijski Idlib i izvršila invaziju kako bi podržala pobunjenike protiv ofanzive sirijskog predsjednika Bashara al-Asada. 

Gotovo milion Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata. 

Novi mirovni pregovori

“Grad Saraqib je potpuno oslobođen od Assadovih bandi”, rekao je Naji Mustafa, glasnogovornik pobunjeničke koalicije Nacionalna fronta za oslobođenje.

Ruski vojni izvor demantirao je to, javljaju ruske novinske agencije. Tvrdi da su sirijske vladine snage uspješno odvratile pobunjenički napad na grad.

Vladine snage zauzele su otprilike 60 područja u južnom Idlibu i susjednu pokrajinu Hamu u posljednja tri dana, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Očekuju se novi mirovni pregovori turskih i ruskih zvaničnika u Ankari u četvrtak. Raniji pregovori u Ankari i Moskvi nisu rezultirali znatnijim napretkom.

Izvor: Agencije