SAD: Prvi slučaj širenja virusa ‘u zajednici’

Broj slučajeva u SAD-u ovim se popeo na 60, uključujući 45 slučajeva među Amerikancima koji su vraćeni iz Wuhana (EPA)

Osoba u Kaliforniji, koja nije bila u kontaktu ni s kim za koga se zna da je zaražen korona virusom i nije putovala u zemlje u kojima virus cirkuliše, bila je pozitivna na testu na ovaj smrtonosni virus.

To je možda prvi slučaj širenja zaraze “u zajednici” u SAD-u, saopštili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), piše Tanjug, pozivajući se na The New York Times.

“U ovom trenutku izloženost pacijenta nije poznata”, saopšteno je iz CDC-a.

Slučaj je, kako se navodi, otkriven putem američkog javnog zdravstvenog sistema i dijagnostifikovao ga je jedan ljekar.

Broj slučajeva u SAD-u ovim se popeo na 60, uključujući 45 slučajeva među Amerikancima koji su vraćeni iz Wuhana u Kini, epicentru izbijanja, i kruzerom “Diamond Princess”, koji je virus preplavio nakon što je pristao u Japanu.

Do sada su službenici za javno zdravstvo kod svih pacijenata u zemlji mogli da potvrde nedavno putovanje u inostranstvo ili kontakt sa drugim zaraženim i da identifikuju izvore izlaganja.

Trump: Rizik i dalje vrlo nizak

Iako su zvaničnici CDC-a rekli da je moguće da je pacijent bio izložen kontaktu s nekim ko se vratio s puta, a ko je bio zaražen, čini se da je novi slučaj širenja u zajednici, onaj kojem izvor zaraze nije poznat.

Ranije je američki predsjednik Donald Trump ocijenio kako je rizik od korona virusa u SAD-u i dalje vrlo nizak ali da su spremni učiniti sve kako bi se spriječila pojava epidemije, javio je AFP.

Potpredsjednika Mikea Pencea imenovao je prvim čovjekom za provođenje mjera za suzbijanje korona virusa te izjavio kako se zasad ne razmatra mogućnost ograničenja putovanja u i iz zemalja poput Južne Koreje i Italije koje je zahvatila epidemija, prenosi Hina. 

“Rizik za američki narod i dalje je vrlo nizak. Spremni smo za prilagođavanje i spremni smo učiniti sve što moramo da se virus ne širi”, kazao je Trump dodavši kako će prihvatiti svaki novčani iznos koji Kongres odredi za borbu protiv korona virusa.

Trump smatra kako je širenje virusa u SAD neizbježno.

“Vjerovatno će se dogoditi. Može biti na vrlo niskom nivou ili može biti na većem nivou. Šta god se dogodilo, u potpunosti smo spremni”, kazao je Trump.

Osigurati maske

Američki ministar zdravstva Alex Azar rekao je kako je u SAD-u trenutno 59 osoba oboljelo od korona virusa, uključujući 42 američka putnika vraćena s kruzera “Diamond Princess”, koji je usidren u Japanu.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su Amerikance da se pripreme za veći broj slučajeva korona virusa, a New York je objavio kako je je spreman osigurati dodatnih 1.200 bolničkih kreveta za potrebe oboljelih.

Iako u gradu dosad nije bilo potvrđenih slučajeva korona virusa, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio pozvao je saveznu vladu da im pomogne u nabavci 300.000 dodatnih zaštitnih maski.

Izvor: Agencije