Njemačka policija otkrila grupu maloljetnih neonacista

Policija je grupu maloljetnika pratila od ljeta prošle godine (AP)

Policija u njemačkoj saveznoj državi Mecklenburg – Zapadno Pomorje je razotkrila grupu maloljetnih radikalnih desničara koji su mjesecima širili nacističku propagandu u mjestu Burg Stargard na sjeveroistoku Njemačke, potvrdila je policija.

“Petorici osumnjičenih starosne dobi od 14 do 17 godina se pripisuje najmanje 189 politički motiviranih krivičnih djela propagande”, prenosi Hina navode policije.

Prilikom pretresa stanova maloljetnika zaplijenjeni su brojni diskovi, a analiza ovih podataka bi mogla potrajati mjesecima, stoji u saopštenju.

Iscrtavali nacističke simbole

Maloljetnicima se predbacuje da su mjesecima po gradu Burg Stargard iscrtavali kukaste krstove, SS rune i uzvikivali “Sieg Heil”.

Kako je saopštila policija, roditelji maloljetnika su “najvećim dijelom zaprepašteni i šokirani” ponašanjem svoje djece.

Policija ovu grupu prati od ljeta prošle godine, kada su se na zidovima lokalne škole počeli pojavljivati kukasti krstovi i nacistički simboli.

Istraga je pokazala da maloljetnici nisu bili povezani s lokalnim ogrankom radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) nego da su djelovali na vlastitu ruku.

Izvor: Agencije