Moskva zabrinuta zbog aktivnosti NATO-a

U Moskvi raste zabrinutost zbog pokreta trupa zapadne vojne alijanse (EPA)
U Moskvi raste zabrinutost zbog pokreta trupa zapadne vojne alijanse (EPA)

Načelnik Generalštaba ruske armije, general Valerij Gerasimov, sastao se u četvrtak s francuskim kolegom, generalom Francoisom Lecointreom, i prenio mu zabrinutost Moskve zbog aktivnosti NATO-a nadomak ruskih granica.

Gerasimov je upozorio da u Moskvi raste zabrinutost zbog pokreta trupa zapadne vojne alijanse i manevara koji simuliraju antiruski scenarij i uvježbavanje ofanzivnih operacija, prenosi AP.

Istovremeno se pohvalno izrazio o sastanku s Lecointreom, načelnikom Generalštaba francuske armije, i pohvalio saradnju ruskih i francuskih oružanih snaga, prenosi Tanjug.

Macron: NATO na samrti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izazvao je brojne kritike kada je nedavno, u intervjuu za britanski The Economist, rekao da je NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora.

Kazao je da se evropske zemlje više ne mogu osloniti na Sjedinjene Američke Države, odnosno da se od SAD-a više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

“Ono što trenutno prolazimo jest moždana smrt NATO-a. Evropa je na ivici ponora”, rekao je Macron.

Dodao je da Evropa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

Izvor: Agencije


Povezane

U Minhenu je završena konferencija svjetskih lidera o ključnim sigurnosnim izazovima – Bliskom Istoku, utjecaju Kine i Rusije te odnosima unutar NATO-a. Udaljavanje Evrope i Amerike, kako je zaključeno, slabi Savez i prijeti podijeli Evrope. Zato Evropska unija mora odlučnije djelovati, saglasni su njeni čelnici, ne samo na međunarodne krize, već i u odnosu prema […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO