Trump optužio demokrate i medije da šire paniku zbog korona virusa

Donald Trump: Demokratima ništa ne čine, a previše pričaju (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump optužio je u srijedu demokrate i neke medije da šire “paniku” zbog epidemije novog korona virusa, čime su unijeli nemir na tržištu.

Veliki mediji se “trude prikazati korona virus što težim i stvaraju paniku na tržištima”, upozorio je američki predsjednik u tvitu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Trump će održati govor o krizi povodom pojave korona virusa na konferenciji za novinare u Bijeloj kući u ponoć po srednjoevropskom vremenu, u prisustvu dužnosnika Američkih centara za kontrolu i suzbijanje bolesti (CDC).

Njemu je ekonomski učinak bio glavni argument kampanje za ponovni izbor u Bijelu kuću, a u utorak su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale, četvrti dan zaredom, zbog bojazni povezanih s epidemijom.

Trump je, također, predbacio “demokratima, koji ništa ne čine”, da “previše pričaju”, dok  Trumpova vlada predviđa dati 2,5 milijarde dolara borbi protiv te bolesti.

U SAD-u zaraženo 59 osoba

Taj prijedlog je “sramotan, mršav, anemičan” i stiže “prekasno”, reagirala je u srijedu šefica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi.

Senator iz redova demokrata Chuck Schumer je tražio u srijedu 8,5 milijardi dolara za finansiranje hitnih mjera.

Dan ranije, tokom službene posjete Indiji, Trump je uvjeravao da je epidemija korona virusa “u Sjedinjenim Američkim Državama pod kontrolom”, gdje je zaraženo 59 osoba, od kojih se 45 zarazilo u inostranstvu, prema podacima sanitarnih vlasti.

Američka vojska je objavila da je jedan vojnik raspoređen u Južnoj Koreji stavljen u karantin jer je pozitivan na korona virus.

Vlasti strahuju da bi epidemija mogla ugroziti opskrbni lanac lijekovima u Sjedinjenim Američkim Državama, jer se veliki dio tvari koje se koriste u izradi lijekova proizvodi u Kini, otkuda je virus krenuo.

Novim korona virusom je već zaraženo gotovo 80.000 ljudi u svijetu i više od 2.700 ih je umrlo, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izvor: Agencije