Britanski političari decenijama prikrivali zlostavljanja djece

Westminster, London
Propusti uključuju nepriznavanje zlostavljanja, ignoriranje, aktivnu zaštitu zlostavljača i prikrivanje optužbi (EPA)

Britanski političari desetljećima su ignorirali seksualno zlostavljanje djece i aktivno prikrivali optužbe, pokazala je neovisna istraga seksualnih kaznenih djela u Westminsteru, javlja Reuters.

Istraga nije pronašla dokaze za organiziranu pedofilsku mrežu u promatranom razdoblju od 1960-ih do 1990-ih, prenosi Hina.

Izvješće je pokazalo da su “postojali značajni propusti institucija Westminstera u njihovu odgovoru na optužbe za seksualno zlostavljanje djece”.

“To uključuje nepriznavanje zlostavljanja, njegovo ignoriranje, aktivnu zaštitu zlostavljača djece i prikrivanje optužbi”, navodi se u sažetku izvješća.

Glasine o interesu i zaštiti od progona

Izvješće, koje ima 173 stranice, navodi da je nekoliko zastupnika 1970-ih i 1980-ih, uključujući Petera Morrisona i Cyrila Smitha, “bilo poznato ili su o njima kružile glasine da su aktivni u svojem seksualnom interesu za djecom te da su na niz načina bili zaštićeni od progona”, u što su bili upleteni policija, tužitelji i političke stranke.

Morrison je bio privatni tajnik Margaret Thatcher, tadašnje premijerke.

I Morrison i Smith postali su vitezi.

Thatcher je zagovarala i da Jimmy Savile postane vitezom, što je on i postao 1990. godine, unatoč tome što su mediji otkrili da je taj televizijski voditelj zlostavljao djecu, navodi se u izvješću.

Izvješće upozorava i na aktivističku skupinu Paedophile Information Exchange (PIE), koja je zagovarala prihvaćanje pedofilije i promjene zakona kako bi se ona dopustila.

Jedna od najvećih i najskupljih istraga

“PIE-ovi ciljevi dobili su nesmotrenu i zavedenu potporu nekoliko godina od ljudi i organizacija koje su trebale znati bolje… Postojao je temeljni propust shvaćanja problema i manjak moralne hrabrosti da se s njime suoči”, navodi se u izvješću.

Istraga nije pronašla dokaze da je britansko ministarstvo unutarnjih poslova financiralo tu skupinu.

Neovisna istraga o seksualnom iskorištavanju djece, koja uključuje istragu o Westminsteru, jedna je od najvećih i najskupljih u povijesti zemlje.

Počela je 2017. godine i trebala bi potrajati pet godina.

Izvor: Agencije