WHO upozorava: Korona virus ‘doslovno kuca na vrata’

Brojne zemlje imaju 'planove za suočavanje s pandemijom', a neke bi mogle djelovati 'u zavisnosti od situacije' (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je zemlje da ojačaju pripravnost u borbi protiv korona virusa, navodeći da virus “doslovno kuca na vrata”.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier, govoreći na brifingu za novinare u Ženevi, izjavio je da se zvaničnici WHO-a sastaju u Rimu kako bi raspravljali o mjerama koje je preduzela Italija i za koje tvrdi da su “prilično snažne”.

Posjeta Iranu, koja je bila najavljena za utorak, odgođena je i nije utvrđen novi datum za novu misiju.

Brojne zemlje imaju “planove za suočavanje s pandemijom”, a neke bi mogle djelovati “u zavisnosti od situacije”, saopćio je Lindmeier, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Ne planira se druga ‘velika objava’

WHO trenutno ne planira drugu “veliku objavu”, poput one kad je 30. januara proglasio vanrednu situaciju u međunarodnom javnom zdravstvu.

Proizvođač lijekova Moderna iz Cambridgea u Massachusettsu poslao je potencijalnu vakcinu protiv korona virusa vladinim istraživačima na testiranje.

Dionice te biotehničke kompanije skočile su u utorak ujutro, samo dan nakon što je saopćila da je poslala bočice na testiranje u ranoj fazi Nacionalnom institutu za alergiju i zarazne bolesti, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Izvor: Agencije