Malezijski premijer Mahathir podnio ostavku

Borba starih rivala Mahathira (94) i Anwara (72) posljednje je poglavlje dugogodišnje političke sage, u kojoj su te dvije najistaknutije političke ličnosti države (EPA)

Malezijski premijer Mahathir Mohamad u ponedjeljak je objavio ostavku, prenose agencije i dodaju da je tako otvorio put za moguće formiranje nove vlade.

Dva izvora, koji su direktno umiješana u tu situaciju, potvrdila su agenciji Reuters navode o premijerovoj ostavci.

Anadolija je prenijela da je malezijski kralj Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah prihvatio ostavku, te je Mahathira imenovao vršiocem dužnosti premijera te zemlje do imenovanja nove vlade.

Pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika, malezijski portal Malaysiakini javlja da privremena vlada ne bi trebala biti na dužnosti duže od deset dana.

Mahathirova odluka uslijedila je nakon političkih borbi proteklog vikenda, a nakon što je u nedjelju navečer objavljeno da njegova stranka planira praviti novu vladu, u kojoj neće biti njegov najavljeni nasljednik Anwar Ibrahim.

Borba starih rivala Mahathira (94) i Anwara (72) posljednje je poglavlje dugogodišnje političke sage, u kojoj su te dvije najistaknutije političke ličnosti države.

Njih dvojica ujedinila su se pred izbore 2018. kako bi pobijedili koaliciju Barisan Nasional, gdje dominira UMNO, a koja je vladala jugoistočnom azijskom državom šest decenija, te odnijeli iznenađujuću pobjedu koja je dovela do odlaska tadašnjeg premijera Najiba Razaka.

Svađa zbog finansijske krize

No, tenzije između dvojice političara u njihovoj koaliciji Alijansa nade (Pakatan Harapan) bile su sve jače jer se Mahathir odupirao postavljanju tačnog roka do ispunjenja obećanja i predaje pozicije Anwaru.

I politička sreća sve je lošija za tu koaliciju, koja je doživjela poraze na pet posljednjih lokalnih izbora.

Anwar se posvađao i sa stranačkim kolegom Mohamedom Azminom Alijem, ministrom privrede.

Anwar je bio Mahathirov zamjenik kad je on bio premijer prvi put (od 1981. do 2003). No, Mahathir mu je dao otkaz 1998, kada se nisu dogovorili o odnosu prema finansijskoj krizi.

Ubrzo nakon toga Anwar je bio zatvoren zbog sodomije, a za te optužbe tvrdio je da su izmišljene.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO