EU daje 230 miliona eura za borbu protiv korona virusa

Laboratorij
Testovi su pokazali da u Srbiji i Sloveniji zasad nema zaraženih među onima na koje se sumnjalo na zarazu (EPA)

Evropska unija odobrila je 230 miliona eura za pomoć u borbi za suzbijanje širenja korona virusa, prenijela je Anadolija.

Povjerenik Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič i povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides održali su konferenciju na kojoj su novinare u Briselu informirali o širenju korona virusa u svijetu.

Lenarčič je kazao da su slučajevi zaraze potvrđeni u 29 zemalja i da je riječ o virusu od čijih je posljedica preminulo gotovo 2.600 zaraženih.

Također je rekao da je sada svima jasno koliko je ispravan bio apel koji je Unija prošle sedmice uputila članicama za preduzimanje mjera protiv širenja tog virusa.

“Članice EU-a trebaju koordinirano i jedinstveno djelovati. Nema više sumnje u to da je COVID-19 globalni problem. Cijeli svijet mora sarađivati”, kazao je Lenarčič.

Ističući da su vlasti Italije brzo reagirale nakon pojave korona virusa u toj zemlji, rekao je da Italija ima pouzdanu infrastrukturu i dosta iskustva na tom polju.

‘Zadatak svake vlasti jest zaštititi građane’

“Unija je odobrila paket pomoći za borbu protiv širenja korona virusa u iznosu 230 miliona eura”, kazao je Lenarčič i dodao da će dio sredstava biti proslijeđen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), a dio za istraživanja koja provode članice.

Na pitanje hoće li biti ponovo uspostavljene granične kontrole u zemljama Šengenske zone rekao je da će o tome odlučivati članice te zone. Dodao je da WHO i ECDC dosad nisu izdavali upozorenja za restrikcije u kretanju ljudi.

Kyriakides je kazala da virusi ne poznaju nikakve granice, a da je prioritetni zadatak svake vlasti da zaštiti svoje građane.

Ističući da je vodstvo Evropske unije u kontaktu s vlastima Italije, rekla je da je Evropska komisija spremna pomoći svakoj članici u kojoj se pojavi korona virus.

“Neophodno je da ne dozvolimo širenje panike i dezinformacija. Trebamo djelovati jedinstveno, koordinirano i usklađeno”, poručila je Kyriakides.

Izvor: Agencije