Slovenija preporučuje oprez zbog korona virusa na sjeveru Italije

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije od građana traži oprez prilikom povratka u domovinu (EPA)

Slovenija je svojim državljanima koji putuju u Italiju ili se iz nje vraćaju preporučila oprez zbog pojave koron avirusa u nekim pokrajinama na sjeveru te zemlje zadnjih dana.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u nedjelju da svima koji su trenutno u Italiji savjetuje oprez prilikom povratka u domovinu. Onima koji namjeravaju u Italiju preporuča se pak da potraže ažurne informacije o stanju i uvedenim mjerama koje su na snazi u odredištu njihova puta, prenijela je Hina.

U Italiji je do sada zabilježeno više od stotinu inficiranih novim korona virusom. Najviše ih je na sjeveru Italije, u pokrajinama Lombardija i Veneto, a po nekoliko je slučajeva u pokrajinama Emilia-Romagna, Lacij i Pijemont.

Zbog širenja virusa u Lombardiji i Venetu otkazane su sportske priredbe i uveden poseban prometni režim.

Pokrajina Furlanija-Julijska krajina koja na istoku graniči sa Slovenijom za sada ne planira otkazivanje sportskih i drugih događaja, javljaju slovenski mediji.

Mjere opreza u Švicarskoj i Austriji

U međuvremenu, agencije su objavile da će švicarski kanton Ticino izolirati i testirati sve pacijente sa simptomima virusa Covid-19 bez obzira na to jesu li imali veze s Kinom ili bili u kontaktu s drugim zaraženim pacijentima. 

Ticino graniči s talijanskom regijom Lombardijom koja je pogođena korona virusom.

Oko 68.000 ljudi iz Italije svaki dan putuje na posao u Ticino, prenosi dpa. 

Guverner austrijske pokrajine Koruške, Peter Kaiser također je savjetovao stanovnicima da ne putuju u Italiju. 

Izvor: Agencije