Sanders učvrstio status favorita u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju

Stvorili smo koaliciju koju čini više generacija, poručio je Bernie Sanders (EPA)

Senator Bernie Sanders učvrstio je status favorita u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju pošto je pobijedio u Nevadi, prenosi Beta pisanje Glasa Amerike.

Joe Biden je na putu da osvoji drugo mjesto, što bi dalo novu nadu njegovoj posustaloj kampanji.

Sanders, senator iz Vermonta, dobio je podršku raznovrsne grupe birača – mladih, sredovječnih, Latinoamerikanaca, članova sindikata i bijelih, visoko obrazovanih žena u Nevadi, što pokazuje znake da se njegova biračka baza proširila.

“Stvorili smo koaliciju koju čini više generacija … koja će odnijeti pobjedu ne samo u Nevadi nego i širom zemlje”, poručio je Sanders obraćajući se pristalicama u San Antoniju u Teksasu.

Univerzalna zdravstvena zaštita

Sanders ima oko 44 posto glasova iz Nevade pošto su prijavljeni rezultati sa 11 posto glasačkih jedinica, iako su rezultati sporo pristizali.

Biden je na dalekom drugom mjestu sa 25 posto ali ipak ispred bivšeg gradonačelnika Indijane, Petea Buttigiega koji ima 15 posto glasova.

Kao navodi WOA, pobjeda u Nevadi će dodatno ojačati kandidaturu Sandersa. Ankete sa biračima pokazuju snažnu podršku planu univerzalne zdravstvene zaštite koju bi finansirala vlada, a koji predlaže Sanders.

Bivšem potpredsjedniku Bajdenu je očajnički bio potreban dobar rezultat poslije slabih rezultata na prvim stranačkim kokusima i izborima, gdje nije dospio dalje od četvrtog mjesta.

Izvor: Agencije