Papa upozorava na mirovne planove na Bliskom istoku

Papa u nedjelju posjetio italijanski lučki grad Bari (EPA)
Papa u nedjelju posjetio italijanski lučki grad Bari (EPA)

U govoru u nedjelju, tokom posjete italijanskom lučkom gradu Bariju, dotakao se mnogih područja rata i sukoba, uključujući Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Papa Franjo upozorio je na “nepravedna” rješenja čiji je cilj okončanje sukoba između Izraelaca i Palestinaca, prenosi agencija Anadolija.

U govoru u nedjelju, tokom posjete italijanskom lučkom gradu Bariju, dotakao se mnogih ratnih područja, uključujući Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Papa je govorio o “još uvijek neriješenom sukobu između Izraelaca i Palestinaca, uz opasnost od neprimjerenih rješenja”.

‘Novi oblici populizma’

Američki predsjednik Donald Trump uz prisustvo premijera Izraela Benjamina Netanyahua 28. januara 2020. predstavio je takozvani bliskoistočni mirovni plan. U okviru plana, Trump je kazao kako prihvataju da je Jerusalem nedjeljivi glavni grad Izraela te da je ovo posljednja prilika za nezavisnu palestinsku državu i Palestince.

Novi američki mirovni plan omogućio bi Izraelu da anektira sva svoja naselja zajedno sa strateškom dolinom Jordana. Dala bi se Palestincima ograničena autonomija na nekoliko dijelova teritorija sa glavnim gradom na periferiji Jerusalema, ali samo ako ispunjavaju stroge uvjete.

“Plaši me kada čujem govore nekih vođa o novim oblicima populizma”, rekao je Papa.

Također je rekao i da se valovi izbjeglica koje bježe od sukoba, posljedica klimatskih promjena i drugih nedaća “prikazuju kao invazija”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO