Gaza: Izraelske snage ubile jednog, ranile tri Palestinca

Ljekari hitne pomoći liječe ozlijeđenog Palestinca u bolnici na jugu pojasa Gaze (AFP)

Izraelska vojska ubila je u Pojasu Gaze jednog, a ranila tri Palestinca, prenosi agencija Anadolija pozivajući se na lokalne izvore. 

Kako se navodi, izraelski vojnici su otvorili vatru na Palestince u blizini granične ograde na području Abasana. Jedan Palestinac je poginuo, a drugi je ranjen.

Izraelske snage su kasnije pucale i na druge Palestince koji su htjeli uzeti tijelo ubijenog Palestinca i pomoći ranjenom. U tom incidentu ranjena su još dva Palestinca. 

Palestinska organizacija Islamski džihad (PIJ) ubijenog čovjeka je imenovala kao 27-godišnji Mohamed Ali al-Naim, navodeći da je član organizacije.

U saopćenju izraelska vojska navodi da je pucala na dvoje Palestinaca sumnjajući da su podmetnuli eksplozivnu napravu pored sigurnosne ograde u Gazi.

“Vojska je otvorila vatru prema njima. Potvrđen je pogodak”, navodi se.

Na društvenim mrežama se pojavio i videozapis na kojem se vidi kako Izraelci vojnim bagerom pomiču tijelo mrtvog Palestinca prema ogradi za razdvajanje.

‘Brutalan zločin’

PIJ je u izjavi naveo da je video pokazao “brutalan zločin”.

Zamjenik glasnogovornika Hamasa, skupine koja upravlja Gazom, rekao je za Al Jazeeru da incident odražava stanje okupacije palestinskih teritorija od strane Izraela i njegovo postupanje s palestinskim narodom.

“Postoje stotine sličnih zločina koje kamera nije dokumentirala. Izraelska okupacija nastavlja svoj zločin bez ikakvog zakonskog ili etičkog odvraćanja”, rekao je Hazem Qassem za Al Jazeeru.

Prema zvaničnoj palestinskog novinskoj agenciji Wafa, dva muškarca su upucana i ranjena u stopalo dok su pokušavali izvući tijelo mrtvog čovjeka.

Ashraf al-Qedra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi, rekao je za Al Jazeeru da su u nedjelju ujutro dva Palestinca s ranama na nogama stigla u Evropsku bolnicu na jugu Gaze.

Izvor: Agencije