Erdogan najavio sastanak s Putinom, Merkel i Macronom zbog krize u Idlibu

Erdogan: Vladimiru Putinu sam jučer jasno iskazao našu odlučnost glede Idliba (EPA)
Erdogan: Vladimiru Putinu sam jučer jasno iskazao našu odlučnost glede Idliba (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će 5. marta sastati sa čelnicima Francuske, Njemačke i Rusije kako bi razgovarali u stanju u regiji Idliba u Siriji gdje je zbog posljednje ofenzive snaga sirijske vlade gotovo milioun ljudi napustilo svoje domove.

“Vladimiru Putinu sam jučer jasno iskazao našu odlučnost glede Idliba. Spomenuo sam to i Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu”, rekao je Erdogan.

“Petog marta sastat ćemo se s Putinom, Macronom i Merkel i ponovno o tome razgovrati”, najavio je turski čelnik, prenije je Hina, pozivajući se na britansku novinsku agenciju Reuters.

Nakon niza telefonskih razgovora u petak Merkel i Macron su izrazili zabrinutost zbog stanja u Idlibu i zatražili okončanje sukoba, dok je Kremlj rekao da razmatra mogućnost održavanja sastanka na vrhu četiri strane. 

Erdogan: Obuzdati sirijski režim

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak ruskog predsjednik Vladimira Putina da “obuzda” sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je “naglasio da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza”, naveo je ured turskog predsjednika.

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

Putin je rekao, kako stoji u saopćenju Kremlja, da je “iznimno zabrinut” zbog “agresivnog djelovanja” pobunjenika u Idlibu.

Prije tog razgovora Erdogan je o stanju u Idlibu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koje je pozvao na konkretne akcije sprečavanja humanitarne katastrofe.

Oni su mu poručili, kako piše Reuters, da humanitarna kriza u Idlibu traži političko rješenje, i da se što prije moraju sastati svi troje, zajedno s Putinom.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO