Ugašen reaktor u najstarijoj francuskoj nuklearci

Centrala u Francuskoj bila je simbol svih opasnosti i razlog mnogih štrajkova i protesta protivnika nuklearne energije (EPA)
Centrala u Francuskoj bila je simbol svih opasnosti i razlog mnogih štrajkova i protesta protivnika nuklearne energije (EPA)

Prvi od dva reaktora u nuklearnoj centrali u Fessenheimu, na istoku Francuske, najstarijoj u Francuskoj koja još radi, isključen je u subotu u 2:00 sata po mjesnom i po srednjoevropskom vremenu iz električne mreže, saopćila je elektroenergetska kompanija EDF.

Ovo je prva faza u zatvaranju te centrale na njemačkoj granici, nedaleko od Švicarske, koja je u pogon puštena 1977. Gašenje drugog reaktora predviđeno je za 30. juni, prenosi Hina. 

Radnici koji se protive gašenju prvog reaktora, rekli su ranije da će odbiti poslušnost i da neće primijeniti protokol za isključenje reaktora.

Međutim, na kraju je sve prošlo bez problema i postupak je proveden kao kod redovnog održavanja, samo se ovaj put reaktor neće ponovo uključiti.

Drugi reaktor treba se ugasiti 30. juna a nakon toga se planira ispuštanje istrošenog goriva koje će se završiti do ljeta 2023. Konačno zatvaranje centrale dogodit će se u najboljem slučaju tek 2040. jer Francuska još nije radila ništa slično.

Štrajkovi i protesti

Ta je centrala za protivnike nuklearne energije u Francuskoj, ali i u Njemačkoj i Švicarskoj, bila simbol svih opasnosti i razlog mnogih štrajkova i protesta.

Njeni kritičari upozoravaju da starenje centrale otežava zamjenu nekih dijelova, kao i na njen položaj ispod nivoa Velikog alzaškog kanala i smještaj na seizmički aktivnom području.

Drugi ističu da je besmisleno odreći se takva izvora energije koja ne ispušta ugljen.

Do 2035. Francuska planira ugasiti još dvanaest od 58 reaktora koliko ih danas ima, što je svrstava na drugo mjesto po veličini nuklearnog parka u svijetu iza SAD-a, ali neće zatvarati centrale u cijelosti poput ove u Fessenheimu.

Francuska želi postupno smanjiti udio nuklearne energije koji je trenutno 70 posto, najveći u svijetu, i povećati udio električne energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO