Sanders traži od Rusije da mu ne ‘pomaže’ u kampanji

Prema pisanju medija u SAD-u, očekuje se Sandersova pobijedai na predizborima u Nevadi u subotu (EPA)
Prema pisanju medija u SAD-u, očekuje se Sandersova pobijedai na predizborima u Nevadi u subotu (EPA)

Demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders u petak je upozorio Rusiju da se ne miješa u američke izbore nakon što su mu američki dužnosnici rekli da Moskva pokušava pomoći njegovoj kampanji.

“Obavještajna zajednica nam govori da se miješaju u ovu kampanju, upravo sada, 2020. I gospodinu Putinu sam rekao, budem li izabran za predsjednika, vjerujte mi nećete se više miješati u američke izbore”, rekao je Sanders novinarima u Bakersfieldu u Kaliforniji.

Očekuje se da će Sanders, 78, demokratski socijalist iz Vermonta, biti favorit za demokratskog kandidata te da će pobijediti na predizborima u Nevadi u subotu, piše Reuters, prenosi Hina.

Dezinformisanje i propaganda

The Washington Post je u petak, citirajući osobe upoznate s tom stvari, objavio da su američki dužnosnici rekli Sandersu o ruskim naporima te također obavijestili republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i američke zastupnike.

Još nije jasno o kakvom se obliku ruskog angažmana radi, piše list.

Izvor iz Kongresa potvrdio je da su obavještajni dužnosnici rekli zastupnicima kako se čini da se Rusija angažirala u dezinformisanju i propagandnoj kampanji kako bi ojačala kampanje i Sandersa i Trumpa.

Kremlj je u petak opovrgnuo da se Rusija miješa u američku predsjedničku kampanju da ojača Trumpove ponovne izborne šanse. 

Izvor: Agencije


Povezane

Naredna faza američkih izbora počinje sutra, kada će glasači u Nevadi birati kandidata Demokratske stranke za predsjedničke izbore. Oči cijele zemlje uprte su u tu saveznu državu, nakon što je početkom mjeseca u Iowi glasački proces doživio katastrofalan neuspjeh.  

Tokom debate za unutarstranačke izbore, bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg pretrpio je teške udarce. Riječ je o prvom nastupu ovog milijardera, samo nekoliko dana uoči zasjedanja Izbornog odbora u saveznoj državi Nevada. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO