Trump nudio Assangeu pomilovanje u zamjenu za saradnju

Julian Assange (48) je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu (EPA)
Julian Assange (48) je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je pomilovanje osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ako kaže da Rusija nije imala veze s objavom elektronske pošte Demokratske stranke 2016. godine, čulo se na sudu u Londonu.

Assange se videolinkom iz pritvora uključio u sudnicu u kojoj su advokati raspravljali o njegovom saslušanju iduće sedmice, na kojem će se odlučivati o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina.

Assangeov odvjetnik Edward Fitzgerald se referirao na svjedočenje bivšeg republikanskog kongresmena Danu Rohrabachera, koji je 2017. godine posjetio Assangea, tvrdeći da ga je poslao Trump, koji mu nudi pomilovanje.

Sedam godina u ambasadi

Uslov za pomilovanje je da osnivač WikiLeaksa objavi kako Rusi nisu sudjelovali u curenju elektronske pošte Hilary Clinton, koje je naštetilo njezinoj kampanji za predsjedničke izbore 2016. godine, piše u Rohrabacherovom iskazu.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham odbacila je te tvrdnje.

“Predsjednik jedva zna za Danu Rohrabachera, osim da je bivši kongresmen. Nikad nije razgovarao s njim o toj ili gotovo nijednoj drugoj temi. Ovo je potpuna fabrikacija i totalna laž”, rekla je ona.

Assange (48) je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, dok u aprilu prošle godine nije izbačen iz nje.

SAD ga traži zbog 18 tački optužnice, uključujući hakiranje vladinih kompjutera i kršenje zakona o špijunaži.

Bude li osuđen, mogao bi provesti desetljeća iza rešetaka.

Gotovo deset godina nakon što je njegova internetska stranica WikiLeaks razljutila Washington objavom tajnih dokumenata, sud u Londonu će u ponedjeljak početi saslušanja, u prisutnosti Assangea, kako bi odlučio o njegovu izručenju SAD-u.

Deseci ubijenih u Bagdadu

Osnivač WikiLeaksa je govorio samo kako bi potvrdio svoje ime i datum rođenja.

Činio se opušten i veći je dio saslušanja pisao bilješke.

Assange, rođeni Australac, postao je slavan početkom prošlog desetljeća, kad je WikiLeaks objavio povjerljivu vojnu snimku napada američkog helikoptera Apache u Bagdau 2007. godine, pri čemu je ubijeno desetak ljudi, među njima i dva zaposlenika novinske agencije Reuters.

Njegova organizacija je kasnije ponovno razbjesnila Washington objavama vojnih dokumenata i diplomatskih bilješki.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO