Među žrtvama napada na nargila barove i bh. državljanin

Hitne službe ispred jednog od nargila barova gdje se desio napad (Reuters)

Najmanje devet osoba je ubijeno u dva nargila bara u njemačkom gradu Hanau u srijedu navečer među kojima je i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, a federalni tužitelji istražuju napade kao moguće djelovanje ekstremnog desničara.

Osumnjičeni je kasnije pronađen mrtav u svome domu, nekoliko sati nakon pucnjave u gradu koji je 25 kilometara od Frankfurta.

Još jedno tijelo je pronađeno u njegovoj kući, a agencije prenose navode lokalnih vlasti kako je riječ o 72-godišnjoj majci napadača.

Dozvola za oružje

Njemački federalni tužitelji navode kako postoje indikacije kako je napadač, koga je Bild identificirao kao 48-godišnjeg Tobiasa S., imao ekstremno desničarski motiv.

Ministar unutrašnjih poslova savezne države Hesse Peter  Beuth objavio je kako postoji „ksenofobni motiv pucnjava u Hanauu“.

Beuth je naveo kako je počinitelj napada imao dozvolu za posjedovanje oružja i bio je sportski strijelac.

Merkel: Rasizam je otrov

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, komentirajući ubistva u gradu Hanau kazala kako je rasizam otrov za cijelo društvo, prenosi agencija Anadolija.

„Rasizam i mržnja su otrov, tog otrova ima i u našem društvu“, rekla je ona i dodala kako će nastaviti pratiti situaciju.

„Još je prerano za neku preciznu ocjenu. Međutim, bit će uložen svaki mogući napor da se rasvijetli pozadina ovih užasnih ubistava.“

Napomenula je kako u ovom momentu mnoge stvari ukazuju na to da je napadač postupao iz ekstremno-desničarskih i rasističkih motiva.

Podsjetila je i na neke ranije napade u Njemačkoj iza kojih stoje napadači sa rasističkim i ekstremno-desničarskim motivima.

Policija je objavila kako i dalje radi na identifikaciji ubijenih u barovima, te u kući napadača. Bild navodi kako su neke žrtve u barovima kurdskog porijekla.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je da je provjerama Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu generalni konzul BiH Lucijano Kaluža obavijestio ovo ministarstvo da je jedna od žrtava koja je bila stalno nastanjena u Njemačkoj i koja je porijeklom iz BiH, imala državljanstvo BiH.

Kako piše list Der Tagesspiegel, među ubijenima su 20-godišnji muškarac porijeklom iz Turske, 20-godišnjak bosanskih korijena i konobarica rođena u Poljskoj.

“Nema naznaka da su umiješani i drugi osumnjičeni”, objavila je policija na Twitteru.

Napadač počinio samoubistvo?

“Jedna od dvije pronađene mrtve osobe vrlo vjerovatno je počinitelj.”

Njemački Bild javlja, pozivajući se na svoje izvore, kako je napadač Tobias R. i kako je on ostavio oproštajno pismo u kojem priznaje odgovornost za napad. Njemačke kolege navode kako se u pismu navode desničarski stavovi i motivi.

Snage sigurnosti su kasnije objavile kako se povećao broj umrlih na devet nakon što je jedna od ranjenih osoba podlegla ranama.

Agencije prenose informacije policije koje upućuju na to da je napadač počinio samoubistvo u svojoj kući, nakon što je pobjegao u tamnom automobilu, ali motiv napada nije jasan.

Bild piše kako je muškarac njemački državljanin, kako su u njegovom automobilu pronađeni municija i časopisi o oružju te kako je imao dozvolu za oružje za lov.

Gradonačelnik Hanaua Claus Kaminsky kazao je kako je riječ o “večeri koja ni u mašti ne može biti gora”.

“Ovo je užasna noć, koja će nas sigurno dugo pratiti, dugo će biti u našim sjećanjima”, izjavio je on za Bild.

Napadi u dva objekta

Ranije je objavljeno kako je najmanje osam ljudi ubijeno u dva oružana napada na nargila barove u zapadnonjemačkom gradu Hanauu u srijedu navečer.

Po pisanju Bilda, napadači su prvo ispred nargila bara “Midnight” ubili tri i ranili jednu osobu.

Potom su se odvezi u četvrt Kesselstadt, ondje upali u drugi bar istog tipa “Arena” i ubili još pet te ranili četvero ljudi.

Hanau je grad s oko 100.000 stanovnika, 25 kilometara istočno od Frankfurta.

Izvor: Agencije