UN: Blizu 300 civila poginulo u napadima sirijskih snaga

Idlib, Bombardiranje, Sirija
Ove godine uslijed mučenja, napada, eksplozija i sukoba poginulo je 910 osoba (EPA)

Blizu 300 civila je stradalo kada su u zračnim napadima sirijskih vladinih snaga pogođene bolnice i izbjeglički kampovi na sjeverozapadu zemlje, priopćili su Ujedninjeni narodi.

Dužnosnici Svjetske organizacije rekli su da se agencije za pružanje pomoći bore s humanitarnom krizom, dok blizu milijun civila, većinom žena i djece, beži prema granici s Turskom u teškim zimskim uvjetima, kako bi pobjegli od ofenzive vladinih snaga na posljednja uporišta pobunjenika u provincijama Idlib i Halep, prenosi Tanjug.

“Civili koji bježe od borbi stiješnjeni su na područjima na kojima nema sigurnih skloništa, a njihov broj se iz trenutka u trenutak povećava. Oni su i dalje izloženi bombardiranju i jednostavno nemaju kuda otići”, izjavila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Nastavljeni napadi, razgovori u Moskvi

Kako prenosi Reuters, sirijski i ruski vojni zrakoplovi nastavili su napade na grad Darat Izza, dan nakon što su u njihovim napadima teško oštećene dvije bolnice.

Istovremeno, u Moskvi je održan drugi krug razgovora s Turskom o situaciji u Idlibu, nakon kojeg je turska strana najavila da će rasporediti još snaga u toj regiji.

Službena Ankara je priopćila kako nije zadovoljna razgovorima o Idlibu, gde je u ofenzivi sirijskih snaga, koje podržava Rusija, poginulo nekoliko turskih vojnika.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je nakon sastanka priopćilo da obje strane ostaju posvećene postojećim sporazumima o Idlibu, ali nije spomenulo zahtjev Turske da se sirijske vladine snage povuku iz regije.

Izvor: Agencije