SAD uveo sankcije ruskom Rosnjeftu

Sankcije protiv Rosnefta dio su kampanje da se sa vlasti smijeni predsjednik Venecuele (EPA)

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije ogranku ruske državne naftne kompanije Rosnjeft zbog pružanja pomoći Venecueli da zaobiđe embargo na naftu.

Sankcije protiv filijale Rosnjefta, Rosneft Trading S.A., i njenog predsjednika Didiera Casamira dio su diplomatske i ekonomske kampanje administracije Donalda Trumpa da se s vlasti smijeni predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

Venecuela je uz pomoć Rosneft Tradinga uspjela izvesti stotine hiljada barela nafte prošle godine, uprkos sankcijama koje je Washington prošle godine uveo naftnoj industriji u toj zemlji.

“Danas smo uveli sankcije ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft Trading S.A. i time prekinuli Madurovu glavnu pomoć za izbjegavanje naših sankcija uvedenih naftnom sektoru Venecuele. Oni koji podržavaju korumpirani režim i omogućavaju mu da vrši represiju nad Venecuelancima odgovarat će za svoje poteze”, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Zamrzavanje imovine

Sankcije protiv ruske kompanije i njenog predsjednika znače da će im biti zamrznuta bilo koja imovina koju imaju u Americi ili koju kontroliraju američke finansijske institucije.

Također, oni koji posluju s njima mogli bi biti suočeni s američkim sankcijama, rekli su novinarima visoki zvaničnici Trumpove administracije i dodali da se ne očekuje da će sankcije značajno utjecati na globalne cijene nafte.

Zvaničnici su naveli da je Trump odobrio sankcije, a da je u prošlosti razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o američkom protivljenju podršci koju Moskva pruža Madurovom režimu.

Sjedinjene Američke Države i još gotovo 60 zemalja za privremenog predsjednika Venecuele priznaju opozicijskog čelnika Juana Guaidoa.

Izvor: Agencije