Kina protjeruje novinare Wall Street Journala

Kina je posljednjih godina odbijala izdavati ili obnavljati akreditacije stranim novinarima (EPA)

Kina je u srijedu oduzela akreditacije novinarima američkog Wall Street Journala i naredila im da odu zbog naslova koji je uredništvo tog njujorškog lista dalo jednoj kolumni koju kineska vlada smatra uvredljivom.

U naslovu tog teksta o epidemiji virusa Kina je nazvana “pravim bolesnikom Azije”.

Oduzimanje akreditacije uslijedilo je dan nakon što je vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa nazvala ispostave pet kineskih državnih medija u SAD-u “stranim misijama”, zahtijevajući od njih da tamo registriraju zaposlene i imovinu.

Kina je tu odluku ocijenila kao pogrešnu i najavila da će na to odgovoriti.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang rekao je da početkom februara objavljeni komentar jednog američkog univerzitetskog profesora u rubrici u Wall Street Journalu pod “rasistički diskriminatorskim naslovom” predstavlja “blaćenje napora države i naroda Kine u borbi protiv epidemije” novog korona virusa.

To je, rekao je predstavnik, “izazvalo gnušanje i osudu u kineskom narodu i međunarodnoj zajednici”, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Također je rekao da je odluka o protjerivanju tri novinara donesena nakon što je Wall Street Journal odbio zahtjev da se zvanično izvini za sporni tekst i preduzme mjere prema umiješanim osobama.

Pompeo poziva na poštovanje slobode medija

Njujorški medij objavio je da su akreditacije oduzete zamjeniku šefa njegovog biroa u Pekingu i jednom reporteru – obojici državljanima SAD-a kineskog porijekla, kao i jednom njegovom novinaru, Australcu.

Dato im je pet dana da napuste Kinu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo osudio je potez kineskih vlasti i pozvao ih da poštuju slobodu medija. 

“Razumne i odgovorne zemlje razumiju da slobodni mediji prenose događaje i izražavaju mišljenja. Adekvatan odgovor jest dati suprotne argumente, a ne ograničiti slobodu izražavanja”, rekao je Pompeo u saopćenju, prenosi Beta.

Kao i većina stranih medija, Wall Street Journal nije dostupan u Kini, a njegov portal i članke na internetu blokiraju cenzori.

Udruženje stranih dopisnika u Kini izdalo je saopćenje u kojem je izrazilo duboku zabrinutost i snažnu osudu protjerivanja, te istaklo da nijedan od tri novinara nije odgovoran za sporni tekst.

Kina je posljednjih godina odbijala izdavati ili obnavljati akreditacije stranim novinarima, ali ovo je prvi put u nekoliko decenija da ih im je oduzela akreditacije i time ih praktično protjerala.

Izvor: Agencije