Istraživanje: Kajmanski otoci najviše pomažu sakrivanje i pranje novca

Izvršni direktor mreže rekao je da 'angloamerička osovina tajnovitosti' jača korupciju i utaju poreza (Reuters)

Britanska prekomorska teritorija Kajmanski otoci, Sjedinjene Američke Države i Švicarska države su koje najviše pomažu ultrabogatašima da skriju i operu svoj novac, pokazuje istraživanje nevladinog udruženja Mreža za poreznu pravdu (Tax Justice Network).

Mreža je istraživala u kojoj mjeri neki pravni i finansijski sistemi olakšavaju sakrivanje imovine tako što je analizirala, naprimjer, zakone o sprječavanju pranja novca, kontrole i razmjere finansijskih aktivnosti u nekoj zemlji, prenosi Reuters.

Istraživanje je objavljeno u jeku rasprave o finansijskoj reformi nakon skandala u kojem je je otkriveno kako je ruski novac preko Baltika bio plasiran na Zapad.

Alex Cobham, izvršni direktor mreže, rekao je da “angloamerička osovina tajnovitosti” jača korupciju i utaju poreza, prenosi Hina.

Autori kažu da su Kajmanski otoci dio onoga što nazivaju britanskom “paukovom mrežom” satelita u kojoj London utječe na zakone i imenovanja zvaničnika.

Više firmi nego stanovnika

Objavljeni dokument pokazao je da su evropski ministri finansija dodali to područje na “crnu listu” poreznih oaza, zajedno s Panamom, Sejšelima i Palauom.

Na Kajmanskom otočju, koje je u blizini Kube i u studiji se naziva centrom finansijske tajnovitosti, registrirano je više od 100.000 firmi, što je brojka koja premašuje broj domaćih stanovnika.

U studiji se kritizira SAD zato što od drugih zemalja traži reforme, a sam nije učinio dovoljno da suzbije dotok “prljavog novca” na svoju teritoriju, navode autori i upozoravaju da se u nekim američkim saveznim državama osnivaju fantomske kompanije.

Mreža za poreznu pravdu smjestila je Švicarsku na treće mjesto, iza SAD-a, uz objašnjenje da se njena reforma porezne tajne koja omogućuje razmjenu informacija sa stranim vladama odnosi uglavnom na bogate, a manje na siromašne zemlje.

Izvor: Agencije