Adbullah osporava izbor Ghanija za predsjednika Afganistana

Ashraf Ghani je dobio 50,64 posto glasova, objavila je izborna komisija Afganistana (EPA)

Afganistanski predsjednički kandidat Abdullah Abdullah osporio je ponovni izbor dosadašnjeg predsjednika Ashrafa Ghanija prema konačnim rezultatima objavljenima u utorak i proglasio je pobjedu te najavio osnivanje svoje vlade.

Predsjednički izbori održani su 28. septembra prošle godine, a na njima se četvrti put birao predsjednik od kako su američke snage 2001. godine zbacile talibansku vladu.

Izbori su bilježeni optužbama o namještanju, tehničkim problemima oko biometrijskih uređaja za glasanje, napadima i drugim nepravilnostima.

Ghani je dobio 50,64 posto glasova, objavila je izborna komisija u utorak, gotovo pet mjeseci nakon izbora.

Abdullah, bivši Ghanijev zamjenik i glavni rival, na drugom je mjestu sa 39,52 posto glasova, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Nakon objave rezultata, Ghani je pobjedonosno rekao novinarima da “to nije samo pobjeda na izborima, već volja naroda Afganistana” i dodao kako “danas završava suparništvo”.

Optužbe za lažiranje rezultata

Međutim, Abdullah se proglasio pobjednikom i kazao da su rezultati izbora “udarac za demokratiju i nacionalna izdaja”.

“Prema čistim biometrijskim glasovima, pobijedila je naša ekipa. Prevaranti su povijesna sramota i najavljujemo našu vladu okupljanja”, rekao je Abdullah.

Izborna komisija je u decembru objavila “preliminarne rezultate”, prema kojima je Ghani, bivši službenik Svjetske banke, s malom razlikom dobio izbore.

No, Abdullah je odbacio taj rezultat kao lažan i tražio ponovno prebrojavanje.

Sličan scenarij dogodio se 2014. godine, kad su i Ghani i Abdullah iznosili optužbe o prievari, nakon čega je SAD posredovao u nezgrapnom dogovoru o podjeli moći, po kojem je Ghani postao predsjednik, a Abdullah njegov glavni zamjenik.

Potencijalna nova politička kriza događa se u vrijeme dok SAD i talibani tvrde da su blizu dogovoru o povlačenju američkih snaga i prekidu nasilja u toj azijskoj državi. 

Izvor: Agencije