Orban: Mađarska se ne mora svidjeti ‘umornoj briselskoj eliti’

Viktor Orban je kritizirao 'ponašanje birokrata u Briselu' (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio kako je Budimpešta naučila da se ne mora svidjeti “umornoj briselskoj eliti”, ističući da je Mađarska budućnost Evrope.

“U posljednjih deset godina naučili smo da Evropa nije u Briselu”, rekao je on u obraćanju naciji, a prenijela mađarska novinska agencija MTI.

“Evropa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti… U prošlosti smo mislili da je Evropa naša budućnost, ali danas znamo da smo mi budućnost Evrope”, dodao je, javlja Hina.

Temelji sa susjednim zemljama

Orban je već duže vrijeme u sukobu s Biselom te napada i Evropsku uniju i Evropsku narodnu stranku (EPP), u kojoj je njegova stranka Fidesz suspendirana.

“Imamo problema s EU-om i ti problemi proizlaze iz različitog pristupa kako izgraditi Evropu”, kazao je Orban na konferenciji evropske krajnje desnice početkom februara u Rimu.

Evropski parlament je ove godine kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji.

Orbanova stranka Fidesz je od marta 2019. godine suspendirana u EPP-u, a ove godine suspenzija je produžena.

Orban je izrazio zadovoljstvo što je Mađarska našla “zajedničke temelje” sa susjednim zemljama, Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom i Srbijom, i u poziciji je s njima ući u širu saradnju i stvarati saveze.

“Historija je ponovno dala narodima centralne Evrope šansu da izgrade novi savez, utemeljen na njihovim vlastitim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od prijetnji i s istoka i sa zapada”, kazao je on.

Najuspješnijih deset godina

Istaknuo je da činjenice pokazuju da posljednja dekada predstavlja najuspješnijih deset godina u posljednjih 100 godina mađarske historije.

“Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva”, kazao je Orban.

Rekao je da su “prava nasilnih kriminalaca postala važnija donositeljima odluka od prava građana koji poštuju zakon”.

“Oni su spremni braniti počinitelje umjesto žrtava. Taj opasni fenomen je sada stigao i od Mađarske i mi smo u ozbiljnim raspravama i međunarodnim sporovima”, zaključio je Orban.

Izvor: Agencije