Njemačka i NATO rezervirani prema Macronovom prijedlogu o odbrani

Alijansa garantira sigurnost za mnoge zemlje u Evropi putem američke vojne zaštite, kazala je Kramp-Karrenbauer (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer hvalili su nuklearno odvraćanje Alijanse i sa rezervom reagirali na ponudu Francuske o udruživanju Evropljana u odbrani.

“Već imamo danas odvraćanje (nuklearno) u NATO-u i to je krajnja garancija za sigurnost u Evropi”, rekao je Stoltenberg na Sigurnosnoj konferenciji koja je u toku u Minhenu, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, zemlje članice Alijanse svakog dana rade na tome i to nije obećanje već nešto što se dešava decenijama.

“To se zajedno radi sa Sjedinjenim Američkim Državama. Oni su svoje oružje rasporedili po starom kontinentu. Evropljani osiguravaju baze i infrastrukturu”, dodao je generalni sekretar NATO-a.

‘Strateški dijalog’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je Evropljanima “strateški dijalog” o “francuskoj ulozi nuklearnog odvraćanja” u okviru kolektivne sigurnosti Evrope. Macron smatra da bi to moglo da se ostvari zajedničkim vježbama nuklearnog odvraćanja ili da francuske strateške snage koriste evropske baze.

Njemačka ministrica odbrane je izrazila rezerviranost prema francuskoj ponudi, navodeći da ne može da se dovede u pitanje američka nuklearna zaštita.

“Alijansa garantira sigurnost za mnoge zemlje u Evropi putem američke vojne zaštite. Ako želimo da ojačamo sigurnost u Evropi, onda treba da ojačamo evropski stub unutar NATO-a”, rekla je njemačka ministrica i dodala da je francuska ponuda još neodređena i da bi trebalo konkretno da se znaju detalji.

Izvor: Agencije