Lavrov: Pobjeda Assada u Idlibu je neizbježna

Vlasti koje kontroliraju gotovo 70 posto sirijske teritorije saopćile su u nekoliko navrata da su rješene da povrate kontrolu i nad Idlibom (EPA)
Vlasti koje kontroliraju gotovo 70 posto sirijske teritorije saopćile su u nekoliko navrata da su rješene da povrate kontrolu i nad Idlibom (EPA)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je pobjeda sirijskog predsjednika Bashara al-Assada “neizbježna” u provinciji Idlib, posljednjem uporištu oružanih grupa i pobunjenika od kojih Assadove snage pokušavaju da preuzmu kontrolu.

“Neizbježna je pobjeda nad terorizmom”, rekao je Lavrov na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu i dodao da su Sjedinjene Američke Države saopćile da su eliminirale grupu Islamska država Irak i Levant, ali su neki elementi još tu.

Idlib je pretežno pod kontrolom oružane grupe Hayat Tahrir al-Sham i drugih pobunjenika, prenosi Beta.

Vlasti koje kontroliraju gotovo 70 posto sirijske teritorije, saopćile su u nekoliko navrata da su rješene da povrate kontrolu i nad Idlibom.

Sukobi na terenu

Pored tih sukoba, izbili su sukobi sirijskih i turskih snaga u Idlibu.

Lavrov je poslije sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u Minhenu rekao da Rusija i Turska imaju veoma dobre odnose ali da to ne znači da se u svemu slažu.

Cavusoglu je poslije sastanka rekao da nesuglasice zbog Sirije ne treba da “ugroze” odnose sa Rusijom, posebno u oblasti isporuke ruskog protivzračnog odbrambenog sistema.

Rusija podržava sirijske vlasti, a Turska određene pobunjeničke grupe u Siriji. Međutim, te dvije zemlje i pored podrške različitim stranama, sarađuju u cilju rješavanja sirijskog konflikta.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uz podršku ruske ratne avijacije od 16. decembra su pojačale bombardiranje tog područja dok se na tlu vode borbe s oružanim grupama i pobunjenicima, uprkos ranije najavljenom primirju.

Izvor: Agencije


Povezane

Humanitarne organizacije upozorile su na pogoršanje uvjeta raseljenih Sirijaca, koji su bili prisiljeni napustiti domove zbog ofanzive na pokrajinu Idlib. Poručuju kako bi njen nastavak mogao dovesti do najteže humanitarne katastrofe, te kako je broj raseljenih u posljednjih nekoliko mjeseci gotovo 800.000. Turska i Rusija su u septembru 2018. dogovorile da pokrajina Idlib bude zona […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO