Brisel: Susret lidera EU i Zapadnog Balkana

Ovim sastankom novo rukovodstvo EU-a želi ukazati na bezrezervnu podršku i posvećenost regionu Zapadnog Balkana (Al Jazeera)
Ovim sastankom novo rukovodstvo EU-a želi ukazati na bezrezervnu podršku i posvećenost regionu Zapadnog Balkana (Al Jazeera)

U Briselu se večeras održava neformalni sastanak i večera lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji organizuje Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, prenosi Anadolija.

Među zvanicama je i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a domaćini sastanka uz Michela su i Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, Josep Borell, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnosti EU te Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

“Čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana pridružiće se 16. februara predsjedniku Michelu, predsjednici von der Leyen, hrvatskom premijeru Plenkoviću i visokom predstavniku Borrellu na prvom neformalnom sastanku u Briselu posvećenom pripremama za sastanak na vrhu EU i Zapadnog Balkana, koji će se u maju 2020. godine održati u Zagrebu. Čelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije u posjeti su Briselu povodom međunarodne donatorske konferencije za Albaniju, koja će se održati 17. februara u prostorijama Evropske komisije. Cilj konferencije je doprinijeti naporima za obnovu Albanije nakon zemljotresa koji ju je pogodio u novembru prošle godine”, saopštili su u najavi sastanka iz Evropskog vijeća.

Posvećenost regionu Zapadnog Balkana

Među liderima Zapadnog Balkana, pored Komšića, u Brisel su stigli Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Hasim Thaci, predsjednik Kosova i Edi Rama, premijer Albanije.

Ovim sastankom novo rukovodstvo EU želi ukazati na bezrezervnu podršku i posvećenost regionu Zapadnog Balkana. Ovo je prvi sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana nakon evropskih izbora 2019. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ako te dvije zemlje u martu dobiju pozitivnu ocjenu Brisela. Tokom obraćanja na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, naglasio je da u tom procesu nije važan samo napredak, već i povjerenje. U oktobru lani Francuska je blokirala početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO