Zabilježena prva smrt od korona virusa u Evropi

Pacijen je stigao u Francusku 16. januara a nakon što je devet dana kasnije smješten u bolnicu bio je u strogoj izolaciji (EPA)

Francuska ministrica zdravlja Agnes Buzyn objavila je prvu smrt od korona virusa u Evropi.

“Sinoć sam obavještena o smrti 80-ogodišnjeg pacijenta koji je hospitaliziran (…) od 25. januara”, rekla je Buzyn, prenosi Beta.

Taj pacijent, kineski turista iz provincije Hubei, imao je infekciju pluća izazvanu korona virusom.

On je stigao u Francusku 16. januara a nakon što je devet dana kasnije smješten u bolnicu bio je u strogoj izolaciji. Stanje mu se ubrzano pogoršavalo.

U bolnici je završila i kćerka preminulog Kineza ali vlasti navode da očekuju da se ona oporavi.

U Kini je od korona virusa do sada umrlo 1.523 ljudi, a zaraženo 66.492 osobe, saopćio je zvaničnik Nacionalne zdravstvene komisije Liang Vanian.

On je rekao da je za 24 sata registriran 2.641 nov slučaj oboljelih, kao i da je samo u petak umrlo 143 ljudi, najviše u provinciji Hubei.

Suzbijanje epidemije

U prijestolnici te provincije Wuhanu gdje je epidemija počela u decembru, dosad je umrlo 1.123 ljudi, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U međuvremenu, svim građanima koji se sa praznika ili odmora vraćaju u Peking naloženo je da ostanu u karantinu – ili kod kuće ili da se podvrgnu 14-dnevnom kolektivnom posmatranju.

“Oni koji odbiju da prihvate kuću ili centraliziranu opservaciju i druge mjere prevencije i kontrole biće zakonom sankcionirani”, navodi se u saopćenju radnje grupe za prevenciji virusa u Pekingu.

U 24 zemlje registrirano je skoro 450 slučajeva a četiri osobe su preminule od posljedica korona virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO