Komšić u Vatikanu: Potrebno promovisati dijalog

Strane su se usredotočile na dobre bilateralne odnose (EPA)

Papa Franjo danas je u audijenciju, u Vatikanskoj apostolskoj palači, primio Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se nakon toga sastao s državnim sekretarom kardinalom Pietrom Parolinom i podsekretarom za odnose s državama monsinjorom Miroslawom Wachowskim, saopšteno je iz Ureda Svete stolice za odnose s javnošću, prenosi Anadolija.

Tokom razgovora u Državnom sekretarijatu, koji su se odvijali u srdačnoj atmosferi, strane su se usredotočile na dobre bilateralne odnose i situaciju u BiH s posebnom pažnjom na katoličku zajednicu.

Promocija dijaloga

Isto tako, iskazana je potreba da se garantuje puno poštovanje prava svih građana i efikasna jednakost tri konstitutivna naroda u BiH, navodi se u saopštenju.

U konačnici, spomenute su i neke teme od obostranog interesa u vezi s međunarodnim i regionalnim kontekstom, kao što su mir i sigurnost, potreba za promociju dijaloga kako bi se riješile razne teme na Zapadnom Balkanu i perspektiva za proširenje Evropske unije u toj regiji.

Komšić se kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine 2007. godine susreo u Vatikanu s tadašnjim papom Benediktom XVI.

Izvor: Agencije


Povezane

Salvini je u julu 2019. naredio da 131 spašeni migrant ostane na brodu na moru kod Sicilije punih šest dana sve dok druge evropske države nisu pristale da ih preuzmu.

Published On 22 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO