Katar: Pregovori o okončanju blokade prekinuti u januaru

"Prošle su skoro tri godine“ rekao je na konferenciji u Minhenu Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani (Reuters)

Katarski ministar vanjskih poslova kazao je da napori za rješavanje višegodišnje diplomatske krize u Zaljevu nisu bili uspješni i da su suspendirani od početka januara.

Ova je diskusija počela u oktobru prošle godine zbog raskola koji je na jednu stranu stavio Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arpaske Emirate i Bahrein, zajedno sa Egiptom.

Te su zemlje prekinule političke, trgovinske i sve ostale veze sa Katarom u junu 2017.

Kvartet pobrojanih zemalja nastavio je sa sprovođenjem kopnene, vazdušne i transportne  blokade Katara optužujući tu zemlju “za podržavanje terorizma“, što je optužba koju je Doha uporno i snažno odbacivala.

Govor u Minhenu

“Prošle su skoro tri godine“ rekao je na konferenciji u Minhenu Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

“Nismo ništa učinili i otvoreni smo za svaku ponudu koja bi dovela do rješavanja problema“ dodao je.

Nažalost, napori nisu uspjeli i suspendirani su početkom januara, a Katar nije odgovoran za takvu situaciju“, zaključio je.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Katarski emir posjetio je Teheran kako bi se smanjile tenzije, nakon što su Sjedinjene Američke Države ubile iranskog generala Qassema Soleimanija. Šeik Tamim je prvi lider neke nacije koji je posjetio Iran od ubistva Soleimanija 3. januara u američkom napadu dronom. Više detalja iz Teherana donosi novinarka Al Jazeere Dorsa Jabbari.

Published On 12 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO