Iran misli da Trump ima loše savjetnike

Francuski predsjednik uzalud je pokušavao upriličiti susret Donalda Trumpa i Hassana Rohanija (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio je da se predsjednik Donald Trump nije htio sastati s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem jer su ga loše savjetovali i jer je siguran da će iranski režim pasti, prenosi Hina.

“Mislim da predsjednik Trump nema dobre savjetnike, on očekuje pad iranske vlade otkad se povukao iz ugovora o (iranskom) nuklearnom programu” 2018, rekao je na Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, velikom godišnjem skupu posvećenom diplomatskim i vojnim pitanjima.

“Nažalost, prijedlozi (francuskog predsjednika Emmanuela) Macrona, (japanskog premijera Shinza) Abea i drugih nisu prihvaćeni jer su predsjednika Trumpa uvjerili da ćemo se slomiti i ne želi razgovarati s vlasti koja se urušava”, dodao je.

Francuski predsjednik uzalud je pokušavao upriličiti susret Donalda Trumpa i Hassana Rouhanija u septembru u New Yorku u prigodi UN-ove Opće skupštine ne bi li spasio ugovor o iranskom nuklearnom programu.

Pogrešni savjeti

U prigodi američkog istupanja iz ugovora, njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost “John Bolton obećao mu je da će nas snažan pritisak za nekoliko mjeseci baciti na koljena”, rekao je Zarif.

“Sada kada je John Bolton otišao, netko drugi želi ga nažalost oponašati pa je obećao predsjedniku da će ljudi na ulicama Teherana i Bagdada plesati kada čuju za ubistvo (Qassema) Soleimanija”, rekao je.

Iranski general Qassem Soleimani ubijen je u američkom napadu u januaru u Bagdadu.

“Mislim da su novi savjeti koje prima pogrješni”, zaključio je iranski ministar.

Dan ranije je izrazio spremnost da otkaže sve ili dio mjera koje Iran provodi kako bi se oslobodio obveza po nuklearnom ugovoru, ali samo ako mu Evropa zauzvrat osigura “znatne” trgovinske povlastice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO