Vlasnicima VW vozila u Njemačkoj stotine miliona eura odštete

Volkswagen je u septembru 2015. godine priznao da je manipulirao emisijama ispušnih plinova dizel motora (EPA)
Volkswagen je u septembru 2015. godine priznao da je manipulirao emisijama ispušnih plinova dizel motora (EPA)

Volkswagen će platiti 830 milijuna eura vlasnicima svojih vozila s dizelskim motorima u Njemačkoj, unatoč prekidu pregovora s predstavnicima potrošača o tužbi, objavio je proizvođač automobila.

Plaćanje, koje je dogovoreno ranije, bit će izvršeno “čak i bez podrške Saveza njemačkih udruženja za zaštitu potrošača [VBZV]”, objavio je VW nakon sastanka Uprave u sjedištu kompanije u Wolfsburgu.

Vijesti objavljene ranije navodile su da su razgovori između VW-a i VBZV-a, koji su započeli u siječnju, propali, prenosi Fena.

Svakom vlasniku 1.800 do 2.100 eura

VW je kao razlog naveo zahtjev za 50 milijuna eura za sudske troškove.

Suprotno tome, predstavnik VBZV-a Klaus Mueller rekao je da se zalažu za transparentan, pouzdan i siguran sustav namirenja za 400.000 njemačkih vozača koje predstavljaju.

Najavljujući da će isplata biti izvršena, VW je objavio da formalni raspad pregovora o nagodbi “ne smije biti na štetu kupaca”.

Prema podacima VW-a, svaki od između 400.000 i 470.000 vlasnika bi trebao dobiti od 1.800 do 2.100 eura.

Manupulacije emisijama ispušnih plinova

Volkswagen je u rujnu 2015. godine priznao da je manipulirao emisijama ispušnih plinova dizelskih motora nakon inspekcija koje su provele vlasti i stručnih istraživanja u SAD-u.

Softver određenih motora bio je podešen tako da se pri radu na cestama emitira znatno više toksičnog dušikovog oksida (NOx) nego u testovima.

To otkriće je rezultiralo tužbama protiv kompanije u zemljama diljem svijeta, odštetom u milijardama dolara, kao i optužbama protiv bivših visokih rukovoditelja, javlja agencija dpa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO