Pelosi apelira na države da ignoriraju Huawei

'Države ne mogu ustupiti svoju telekomunikacijsku infrastrukturu Kini radi finansijske svrsishodnosti', rekla je Pelosi (EPA)
'Države ne mogu ustupiti svoju telekomunikacijsku infrastrukturu Kini radi finansijske svrsishodnosti', rekla je Pelosi (EPA)

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi apelirala je u petak na predstavnike zemalja učesnika Sigurnosne konferencije u Muenchenu da izbjegavaju kineskog tehnološkog giganta Huawei dok grade mobilne mreže nove generacije.

“Kina pokušava izvesti svoju digitalnu autokratiju posredstvom svog telekomunikacijskog giganta Huaweija”, rekla je ona, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Prema njenim riječima, države ne mogu ustupiti svoju telekomunikacijsku infrastrukturu Kini radi finansijske svrsishodnosti.

‘Preći na internacionalizaciju’

“Takvi nepromišljeni ustupci samo bi ohrabrili [kineskog predsjednika] Xija [Jingpinga], koji podriva demokratske vrijednosti, ljudska prava, ekonomsku nezavisnost i nacionalnu sigurnost”, rekla je Pelosi.

Kineska dominacija 5G “značila bi da je autokratija izbor, a ne demokratija”, navela je i istakla da umjesto toga “moramo preći na internacionalizaciju”.

Izvor: Agencije


Povezane

Činjenica da je osnivač Huaweija bio oficir kineske vojske poslužila je SAD-u da optuži tu kompaniju za moguću špijunažu putem svojih uređaja.

09 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO