Novi toplinski rekord na Antarktiku, prvi put više od 20 stepeni

Rekordna temperatura iznad 20 stepeni izazvala je strah od klimatske nestabilnosti u najvećem 'skladištu' leda na svijetu (Reuters)
Rekordna temperatura iznad 20 stepeni izazvala je strah od klimatske nestabilnosti u najvećem 'skladištu' leda na svijetu (Reuters)

Prvi put u povijesti temperatura na Antarktiku dosegnula je rekordnih 20 stupnjeva, objavio je The Guardian.

Znanstvenici na antarktičkom otoku Seymour izmjerili su nevjerojatnih 20,75 stupnjeva, što je dokaz da temperatura posljednjih godina velikom brzinom raste.

Izmjerena temperatura od više od 20 stupnjeva prvi put u povijesti, izazvala je strah od klimatske nestabilnosti u najvećem “skladištu” leda na svijetu, prenosi Tanjug.

Ta je temperatura izmjerena 9. veljače, što je više od prethodnog rekorda od 19,8 stupnjeva, izmjerenog 1982. godine.

Čeka se Svjetska meteorološka organizacija

Nekoliko dana prije na Antarktiku je izmjerena temperatura od 18,3 stupnja.

Za sada se čeka da ove rekordne temperature potvrdi i Svjetska meteorološka organizacija, a znanstvenici koji prikupljaju podatke o temperaturi na svaka tri dana, opisali su novi rekord kao “nevjerojatan i nenormalan”.

Veliko topljenje leda na Antarktiku dovelo je do porasta razine mora od tri metra prije 120.000 godina.

“Vidimo ovaj trend topljenja u mnogim mjestima koje promatramo, ali nikada nismo vidjeli ovako nešto”, rekao je Carlos Schaefer, koji radi za brazilsku Vladu, a koja proučava utjecaj klimatskih promjena na 23 lokacije na Antarktiku.

Zabrinutost zbog zapada kontinenta

Prema njegovim riječima, temperatura poluotoka, Južnih Šetlandskih otoka i arhipelaga James Ross, kojem pripada i otok Seymour, bila je posljednjih 20 godina promjenjiva, a nakon hlađenja u prvom desetljeću 21. stoljeća, naglo je počelo zagrijavanje.

I dok su temperature u istočnom i središnjem Antarktiku relativno stabilne, raste zabrinutost na zapadu kontinenta, gdje zagrijavanje oceana utječe na topljenje glečera.

To je do sada dovelo do porasta razine mora, ali bi se moglo promijeniti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO