Njemački predsjednik optužuje SAD, Kinu i Rusiju za ‘mračna vremena’

Steinmeier: 'Godinama se udaljavamo od cilja, međunarodne saradnje radi mira u svijetu' (EPA)
Steinmeier: 'Godinama se udaljavamo od cilja, međunarodne saradnje radi mira u svijetu' (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier poručio je da međunarodna politika ulazi u “mračno doba”, za što su odgovorne svjetske sile – Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina.

“Danas svjedočimo sve destruktivnijoj dinamici u svjetskoj politici. Godinu za godinom udaljavamo se od cilja, međunarodne saradnje radi mira u svijetu”, rekao je on otvarajući sigurnosnu konferenciju u Muenchenu, prenosi Hina.

“Povratak nacionalnim interesima vodi nas u slijepu ulicu, u mračna vremena”, istaknuo je Steinmeier pred svjetskim čelnicima okupljenima u glavnom gradu Bavarske.

Za nesigurnost i nepovjerenje u svijetu optužio je Rusiju i Kinu, ali i saveznika – Sjedinjene Američke Države.

“Naš najbliži saveznik SAD pod sadašnjom administracijom odbacuje ideju međunarodne zajednice”, kazao je Steinmeier.

“Ponovo velika, čak i nauštrb susjeda i partnera”, istakao je, aludirajući na glavnu ideju američkog predsjednika Donalda Trumpa “Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

‘Vojna sila i političko oruđe’

Za Rusiju je rekao da je “vojnu silu i promjenu granica u Evropi ponovo učinila političkim oruđem”, a Kinu je kritizirao jer “međunarodno pravo uzima selektivno, kada to koristi njenim interesima”.

Ishod je “rastuće nepovjerenje, veće naoružavanje, manje sigurnosti, sve do nove utrke u nuklearnom oružju”, upozorio je njemački predsjednik.

Kao odgovor na ponašanje svjetskih sila, Berlin je spreman preuzeti važniju ulogu u međunarodnoj zajednici, ističe Steinmeier.

“Njemačka bi trebala povećati vojni budžet kako bi doprinijela evropskoj sigurnosti i sačuvati savezništvo sa SAD-om, imajući na umu da se američki interesi s Evrope prebacuju na Aziju”, rekao je Steinmeier.

Govoreći o evropskoj politici prema Rusiji, kaže da se ona ne bi smjela “ograničiti samo na osude i sankcije”, a da u odnosima s Kinom “treba naći ravnotežu između saradnje i takmičenja”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO