Brojni lideri dolaze u Minhen na konferenciju o sigurnosti

Nemiri od Libije do Zaljeva, klimatske promjene, budućnost evropskog projekta i transatlantski odnosi bit će u središtu rasprava u luksuznom hotelu Bayerischer Hof (EPA)

Četrdesetak šefova država i vlada očekuje se ovog vikenda na konferenciji o sigurnosti u Minhenu, vodećem svjetskom forumu za raspravu o međunarodnoj sigurnosnoj politici, prenosi agencija Hina.

Godišnji skup, koji se održava 53. put, otvorit će u petak njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

U glavni grad Bavarske prvi put dolaze francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a SAD šalje čak trojicu predstavnika, državnog sekretara Mikea Pompea, ministra odbrane Marka Espera i energetike Dana Brouillettea.

Iz Amerike dolazi i predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, jedna od najžešćih kritičarki predsjednika Donalda Trumpa te Mitt Romney, jedini republikanski senator koji je nedavno glasao za Trumpov opoziv.

Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije i Irana – Wang Yi, Sergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif također učestvuju na skupu.

U vrijeme kada svijet strahuje od širenja epidemije korona virusa iz Kine, organizatori su najavili i dolazak glavnog sekretara Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Izgradnja mira dijalogom

Ukupno više od 500 čelnika iz politike, biznisa, naučnika zajednice i civilnog društva raspravljat će od petka do nedjelje o aktuelnim krizama i budućim sigurnosnim izazovima.

Nemiri od Libije do Zaljeva, klimatske promjene, budućnost evropskog projekta i transatlantski odnosi bit će u središtu rasprava u luksuznom hotelu Bayerischer Hof koji će tri dana biti jedno od najzaštićenijih mjesta na svijetu.

„Imamo više užasnih kriza, više strašnih nedjela nego što to uopće možemo zamisliti“, rekao je uoči konferencije njen predsjednik Wolfgang Ischlinger.

Od prve konferencije 1963. godine, Minhen služi kao svojevrsna „tržnica ideja“ na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenuta u vrijeme hladnoga rata, konferencija im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto „izgradnja mira putem dijaloga“.

Izvor: Agencije


Povezane

Na globalnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, evropski i svjetski čelnici iznijeli su niz prijedloga koji bi mogli poboljšati odnose i saradnju u oblasti sigurnosti. Ali nisu pronašli rješenje za ključne sigurnosne probleme kao što su nuklearne prijetnje, rat u Siriji, kriza u Ukrajini ili Jemenu. Koliki je jaz među pojedinim zemljama, vidjelo se i u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO