Revolucionarna garda: Ubistvo Soleimanija dovest će do oslobađanja Jerusalema

Qassem Soleimani je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom kod Bagdada 3. januara (EPA)

Ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija dovest će do oslobađanja Jerusalema, izjavio je glasnogovornik elitne iranske Revolucionarne garde Ramezan Sharif.

Soleimani je bio odgovoran za specijalnu jedinicu Quds, u okviru Revolucionarne garde, koja je bila zadužena za operacije van Irana, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Tasnim.

General je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom kod Bagdada 3. januara, zajedno sa zapovjednikom iračkih snaga Abu Mahdijem al-Muhandisom.

Međusobne razlike ostaviti po strani

“Kukavičko ubistvo zapovjednika Soleimanija i Abu Mahdija al-Muhandisa od ruku Amerikanaca dovest će do oslobađanja Jerusalemu uz Božiju pomoć”, kazao je Sharif u gradu Orumiyehu, tokom obilježavanja 40 dana od smrti Soleimanija, što je šiitska muslimanska tradicija.

U oporuci koja je pročitana na odvojenoj ceremoniji u Teheranu, Soleimani je apelirao na Irance da podrže vrhovnog vođu Irana, ajatolaha Alija Khameneija, i rekao da političke frakcije trebaju međusobne razlike ostaviti po strani.

Khamenei je rekao prošle sedmice da će Iran podržati palestinske oružane grupe koliko god može i apelirao je na Palestince da se suprotstave američkom planu za palestinsko-izraelski mirovni sporazum.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO